HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Mariakapel Koningsbosch

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Koningsbosch
Gemeente: Echt-Susteren
 
Adres: Molenweg
Postcode: 6104 AK
 
Rijksmonumentennummer: 14255 code 6100AA-00000-02
Kadastrale gegevens: Echt W/154
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: januari 2007

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Bakstenen wegkapelletje op rechthoekige grondslag, met "tuile du Nord" pannen afgedekt naar binnengeknikt zadeldak, 19e eeuw. Datum: 05-12-1978

Ruimtelijke context

De kapel ligt aan de rand van Koningsbosch op de hoek Molenweg-Koestraat. Ze staat op een plateau van trottoirtegels tussen twee bomen. Links en rechts tegen de kapel staat een rustbank.

Locatie

Type

Bakstenen kapel met recht gesloten koor en geknikt zadeldak.

Bouwgeschiedenis

De kapel werd omstreeks 1860 gebouwd door Frans Hoffmans, één van de eerste kerkmeesters. In 1950 werd de kapel gerestaureerd. Daarbij werd het oorspronkelijke 17e-eeuws Mariabeeld vervangen door het huidige moderne exemplaar. Bij ziekte van een inwoner van Koningsbosch wordt door oudere buurtbewoners een negendaagse noveen naar de kapel aanbevolen, omdat in het verleden meerdere mensen dankzij dit kapelletje genezen zouden zijn. De kapel staat dan ook bekend als de Kapel van de Genezing.

Exterieur

Foto: januari 2007

Het kapelletje is gebouwd met rode baksteen. Het geknikte zadeldak is met pannen gedekt. De rechthoekige toegang wordt gesloten door een groen geschilderde metalen deur met traliewerk, waarin een kruis is aangebracht. Op de voorgevel staat een klein kruisje.

Interieur

Foto: januari 2007

Het interieur is opgetrokken in rode baksteen. In de achterwand is een kruis van gele baksteen ingemetseld. Het rondbogige gewelf is wit gestuukt. Op de vloer liggen rode plavuizen. Op een altaar staat een Mariabeeld.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Mariakapel Koningsbosch
Mariakapel Koningsbosch