HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

H. Hartkapel Leunen

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Leunen
Gemeente: Venray
 
Adres: Lemmenweg
Postcode: 5809 EG
 
Huidig gebruik: Wegkapel
 

 Foto:juli 2007

Ruimtelijke context

De kapel ligt buiten Leunen op de hoek van de Lemmenweg en de Steegsepeelweg. Ze staat op een gazon onder de schaduw van een grote boom.

Type

Bakstenen kapel in neogotische vormen.

Geschiedenis

 Foto:juli 2007

In 1925 wer een dochter van het gezin van Rens ernstig ziek. Als dank voor haar genezing werd deze kapel gesticht.

Exterieur

 Foto:juli 2007

De bakstenen kapel heeft een zadeldak, dat is gedekt met leien. De gotische toegang wordt gesloten met een smeedijzeren hek. De voorgevel kraagt naar boven uit en steekt boven het dak uit. In de zijgevels is een gotisch venster aangebracht. Op de hoeken van de kapel zorgen steunberen voor de nodige stabiliteit. De kapel is recht gesloten. De voorgevel is gedekt met hardsteensteen, waarop een eveneens hardstenen kruis staat.

Interieur

 Foto:juli 2007

Het interieur heeft een lambrizering in gele tegels. Daarboven een strook cr√®mekleurig stuukwerk en daarboven weer, doorlopend in het spitse gewelf, wit pleisterwerk. Op het gewelf zijn goudkleurige sterretjes geschilderd. In de achterzijde is een met glas beschermde nis aangebracht met daarin een H. Hartbeeld. Boven deze spitsbogige nis is een sierband met de tekst: Sic Deus delixit mundum (Zo heeft God de wereld liefgehad) aangebracht.

 Foto:juli 2007

Deze kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

H. Hartkapel Leunen