HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Mariakapel Deckersstraat

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Leveroy
Gemeente: Nederweert
 
Adres: Deckersstraat 5
Postcode: 6091 NG
Coördinaten: x: 185605, y: 361890
 
Huidig gebruik: wegkapel

 Foto: oktober 2009

Ruimtelijke context

De kapel ligt op de hoek van de Dekkerstraat en de Velterstraat aan de rand van Leveroy

Type

Witgeschilderde bakstenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

De kapel werd gebouwd in 1919 op een plek waar eerder een ouder bedehuis stond. De laatste opknapbeurt dateert uit 1979. De kapel is anno 2009 sterk aan restauratie toe. Het linker glas-in-loodraam is verdwenen, het timpaan is zwaar beschadigd en ook andere delen tonen tekenen van (snel) verval.

Exterieur

Linkerzijde. Foto: oktober 2009

De bakstenen kapel is wit geschilderd. Aan beide zijden is een klein ronboogvenster aangebracht. Op de hoeken staan kleine steunberen met lezenaarsdak van natuursteen en de toegang is rondbogig met een rechthoekige ingangsdeel en een halfrond timpaan. De toegang is met een laag sierhekwerk gesloten. Het zadeldak is met pannen gedekt.

Interieur

Foto: oktober 2009

Het interieur is witgestuukt. De kapel heeft een tongewelf. De achterzijde heeft een altaar, waaronder een bakstenen gedeelte is aangebracht, dat niet geschilderd is. Op het altaar staat een Mariabeeld en tegen de achterwand is een schildering aangebracht met korenhalmen en korenbloemen met de tekst: O, MARIA TOON DAT GE ONZE MOEDER ZIJT.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Mariakapel Deckersstraat
Mariakapel Deckersstraat