HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 24-06-2019

Quirinuskapel In 't Zandt

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Lottum
Gemeente: Horst aan de Maas
 
Adres: Zandterweg 4
Postcode: 5973 RC
Coördinaten: x: 51° 27' 20" NB,, y: 6° 9' 20" OL
 
Huidig gebruik: Kapel

Bron: Hallo Horst aan de Maas.

5-9-2013 door: Redactie Hallo Horst aan de Maas. Een plek van devotie, om even stil te staan bij het leven van alledag of gewoon een plek om uit te rusten: Horst aan de Maas kent diverse kapellen en veldkruisen. In deze serie worden er zestien, verspreid over de hele gemeente, uitgelicht. In deze aflevering: Sint Quirinus Kapel in ?t Zandt in Lottum.

Het Maasdorp Lottum kent naast de patroonheilige Gertrudis, naamgeefster van de kerk in het dorp, nog een tweede beschermheilige: Sint Quirinus. Voor deze heilige werd waarschijnlijk rond 1638 door Jacob van den Hondskamp een kapel gebouwd.

Al in de Romeinse tijd werd het gebied wat we nu als Lottum kennen, bewoond. Diverse vondsten, bij onder meer de kerk, wijzen daarop. De St. Gertrudiskerk werd rond 1400 in de kern van het dorp gebouwd. In 1430 volgde nieuwbouw, omdat de oude kerk te klein en ?s winters door overstromingen soms moeilijk bereikbaar werd. In 1944, in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, werd de Lottumse kerk verwoest. Vier jaar later werd gestart met de bouw van de huidige kerk.

Tot halverwege de zestiende eeuw behoorde de heerlijkheid Lottum tot de abdij van Neuss. In 1563 kreeg Christoffel van Wylick de heerlijkheid van de abdis van Neuss. In 1608 werd zijn nakomeling, Johan Christoffel van Wylick, door de koning van Spanje erkend als vrijheer van Lottum en tevens tot baron van Lottum verheven. De eigen schepenbank, bestaande uit schepenen die onder meer bevoegd waren te oordelen over misdaden en ook diverse bestuurlijke taken hadden, werd pas in de zeventiende eeuw opgericht. Een akte uit 1651 laat het wapen van Lottum zien met daarop afgebeeld: Sint Quirinus.

Dat deze man als beschermheilige werd gekozen is geen toeval. Hoewel zijn levensgeschiedenis niet helemaal duidelijk is, wordt aangenomen dat deze Romeinse soldaat in 130 de marteldood stierf. Hij is de patroonheilige van onder meer runderen en paarden. Zijn overblijfselen werden in 1050 door paus Leo IX opgegraven en geschonken aan zijn zuster Gepa, abdis van de Benedictinessenabdij in Neuss. De al eerder genoemde Jacob van den Hondskamp was in zeventiende eeuw kerkmeester van Lottum en ging regelmatig op bedevaart naar Neuss. Vermoed wordt dat hij in 1638 de kapel in Lottum heeft gesticht.

Het bouwwerk werd in 1944 verwoest en in 1946 herbouwd aan de Grimmelsweg. Daarvoor werd gebruik gemaakt van materiaal van de verwoeste Lottumse kerk.

Bronnen: o.a. Parochie Lottum en Historisch Platform Horst aan de Maas

Foto: Alex P. Kok , augustus 2015

 De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999