HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Moordkruiskapel

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Maasband
Gemeente: Stein
 
Adres: Leutherhoekweg bij 1
Postcode: 6171 RW
 
Huidig gebruik: Kapel

 Foto: augustus 2006

Ruimtelijke context

De kapel staat aan de rand van de idyllische buurtschap Maasband, niet ver van de Maas. Ze ligt in aan de rand van de weg in een privétuin.

Type

Piepkleine kapel van veldbrandsteen met zadeldak.

Bouwgeschiedenis

Op 6 oktober 1806 ging Maria Nieuwehuysen, echtgenote van Chris van Mulken, kolen of hout halen om de kachel te stoken. Daarbij liep zij over het erf van een boze buurman, die haar daarom doodstak. De pastoor arriveerde te laat om haar nog te voorzien van het Sacrament der Stervenden: ze was al dood. Op deze plek werd een kruis opgericht. Eeen dergelijk kruis wordt moordkruis genoemd. Later is ter bescherming van dit kruis deze kapel gebouwd.

Exterieur

 Foto: augustus 2006

De kapel van veldbrandsteen heeft een cementbogige toegang. De voorgevel is min of meer los tegen het gebouwtje geplaatst. Het zadeldak, dat met rode pannen is gedekt, steekt een beetje over. Aan de rechterzijde is de kapel met cement afgedekt, nadat een aangrenzend schuurtje is verwijderd. Eeen rood ijzeren hek met een wit kruis sluit de kapel af.

Interieur

 Foto: augustus 2006

Ook het interieur is uitgevoerd in veldbrandsteen. Het tongewelf is oker met rood geschilderd. Een trekstang houdt de zijgevels bijeen. Tegen de achterwand staat een donker kruis met een koperen corpus met aan de voet een tekst, die het verhaal van de dood van Maria Nieuwehuysen vertelt.

De kapel is ook beschreven in:

't Kapelke... Kapellen langs velden en wegen in Zuid-Limburg / Vera Hamers - Kempen Uitgevers, 1999. ISBN 9066571012

Moordkruiskapel
Moordkruiskapel
Moordkruiskapel