HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 02-09-2024

Gereformeerde kerk (SOW)

 
Parochie/kerkgemeente: Protestantse Gemeente te Maasbracht
Dekenaat/kerkverband: Protestantse Kerk in Nederland
Soort gebouw: Kerkgebouw
Plaats: Maasbracht
Gemeente: Maasgouw
 
Adres: Sintelstraat 23
Postcode: 6051 BL
 
Kadastrale gegevens: Maasbracht E 3845
Bouwpastoor/bouwpredikant: Gereformeerde kerk Roermond
 
Huidig gebruik: SOW-kerk

Ruimtelijke context

 

De kerk ligt aan een straat die uitkomt bij de haven van Maasbracht. De omliggende bebouwing bestaat uit etagewoningen en particuliere woningen.

Type

Bakstenen zaalkerkje onder zadeldak met voorgebouwd portaal en dakruiter.

Bouwgeschiedenis

Huidige kerk

Op 5 april 1948 werd bij de gemeente Maasbracht de aanvraag ter verkrijging van een bouwvergunning voor een noodkerk ingediend. Architect Ch. Philips uit Geleen vervaardigde de tekeningen. De kosten werden geraamd op 27.164,32 gulden.

Veranderingen

Het aanvankelijk halfronde podium is thans rechthoekig en beslaat de gehele breedte van de kerk. De kansel is naar de zijkant verplaatst en op het podium staan nu ook een tafel en lezenaar. De achterliggende ruimtes zijn een grote zaal en waar de garderobe was, is een keukenblokje geplaatst. Men is (20 september 2002) voornemens de kerk binnenkort met een zaaltje uit te breiden. De oorspronkelijk kozijnen zijn recent vervangen door kunststof exemplaren.

Exterieur

Een breed beklinkerd pad leidt naar de voormalige gereformeerde kerk. Tegen de voorgevel staat onder een zadeldak een aan drie zijden open portaal. Aan de voorzijde steunt het portaal op twee vierkante, zich naar beneden toe verjongende pijlers, die voorzien zijn van basementen en kapitelen. Op de latei staat PROTESTANTSE S.O.W. GEMEENTE. Het topgeveltje is met hout gepotdekseld. Op het zadeldak van portaal en kerk liggen verbeterd Hollandse pannen. Vooraan op het zadeldak van de kerk staat een vierzijdig met leien gedekt dakruitertje. Onder het portaal bevindt zich de dubbele houten ingangsdeur. De kerk is uitgevoerd in rode baksteen, die in staand verband is gemetseld. Twee van luiken voorziene korfboograampjes. In de topgevel, boven het portaal, is een rondboogvenster aangebracht. De zijgevels worden door zes steunberen in zeven traveeën verdeeld. De eerste travee bevat twee kleinere rechthoekige vensters. De overige traveeën hebben elk een groot venster.

Interieur

Zicht op het liturgisch centrum

De hoofdingang geeft toegang tot het schip van de kerk. De orgelgalerij beslaat de hele breedte van de kerk en steunt op twee vierkante, bakstenen pijlers. De balustrade is van gestuukte baksteen. De stoelen staan in twee blokken axiaal opgesteld ter weerszijden van het middenpad. Het podium is twee treden hoog. Een deur geeft vanaf het podium toegang tot de consistoriekamer. De kerk heeft een open dakstoel die de ijzeren spanten in het zicht laat.

Bijzondere voorwerpen

Schildering. Op de muur boven het podium staat de tekst: VREDE ZIJ U LIEDEN JOH. 20.19.

(Bron: Dr A. Jacobs en Drs. A.A. Wiekart – Kerken na 1940. Inventarisatie en waardenstelling kerkelijke bouwkunst na 1940 –Roermond – Stichting Monumentenhuis Limburg, 2003).

Orgel

 

Foto: collectie Henk Kleijer

Deze foto is afkomstig uit de nalatenschap van de heer Henk Kleijer (1931-1998). Als koster van een Nederlands Hervormde Kerk had hij als hobby Nederlands Hervormde Kerken door heel Nederland te fotograferen, een hele klus in de jaren van zijn hobby tussen 1976 en 1997. Zijn dochter schonk de foto's van de kerken in Limburg aan onze Stichting.

 

Gereformeerde kerk (SOW)
Gereformeerde kerk (SOW)
Gereformeerde kerk (SOW)
Gereformeerde kerk (SOW)