HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 11-07-2024

Jozefkapel Zandberg

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Maasbree
Gemeente: Peel en Maas
 
Adres: Zandbergweg
 

Foto: oktober 2019

Ruimtelijke context

De kapel ligt in het buitengebied van Maasbree langs een doorgaande weg. Links van de kapel staat een rustbank, rechts een grote lindeboom.

Type

Bakstenen kapel

Geschiedenis

De kapel werd in 1902 gebouwd. Dit jaartal staat boven de segmentboog van de ingang. In de literatuur (zie beneden) staat overigens het jaartal 1908. "In 1908 betrok de congregatie van de Zusters van de Goddelijke voorzienigheid het voor hen gebouwde Sint-Jozefklooster in Maasbree. De zusters koesterden een bijzondere verering voor de H. Jozef en stichtten nog datzelfde jaar een wegkapelletje dat zij aan St. Jozef toewijdden. Behalve dit bedehuisje richtten zij later dat jaar ook nog een lagere school op zij onder patronage van St. Jozef stelde". Einde citaat.

Exterieur

Foto: oktober 2019

De baksten kapel staat op een ongeveer vierkant grondvlak met een uitbouw aan de absiszijde. Boven de houten deur met raampje is een segmentboog. In de topgevel is een spitsboogni gemetseld met daarin een beelje van de H. Jozef. Het zadledak is met leien gedekt. In de zijmuren bevindt zich een ovalen venstertje.

Interieur

Foto: oktober 2019

Tegen de achterwand staat een polychroom beeld van Jozef met het Kind Jezus op de arm.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens-Kapellen langs velden en wegen in Limburg. Katja Boertjes en Arjen Eissens, Kempen Uitgevers, 1999

Verder ook in Kapellen en Kruisen, nummer 93, december 2021, pagina 8.

Jozefkapel Zandberg
Jozefkapel Zandberg