HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 16-06-2024

Klooster annex school Rijksweg

 
Plaats: Margraten
Gemeente: Eijsden-Margraten
 
Adres: Rijksweg 30
Postcode: 6269 AC
 
Rijksmonumentennummer: 491766
 
Huidig gebruik: Afkickkliniek

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Omschrijving van Klooster en school

Inleiding

In een traditionele bouwstijl rond 1911 langs de Rijksweg in Margraten gebouwd KLOOSTER MET SCHOOLGEBOUW. De aanbouwen aan de achtergevel van klooster en schoolgebouwzijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het klooster en schoolgebouw heeft een T-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met mansardedaken gedekt met tuiles du Nord pannen. De toegepaste bouwmaterialen zijn baksteen en mergel. Het vrijstaande gebouw bestaat uit twee met elkaar verbonden panden, waarbij het voormalige schoolgebouw haaks op de rechterzijgevel van het klooster staat. Rechthoekige houten T vensters. Rechthoekige houten deur gevat in een segmentboog. Het oostelijk gelegen pand, het klooster, heeft een naar voren springend middendeel, dit gedeelte loopt uit in een topgevelachtige dakkapel, en is door een laagbouw met recente raampartijen verbonden met het haaks daarop gelegen schoolgebouw. De beide gebouwen zijn overeenkomstig gedecoreerd: horizontale mergel banden, lisenen, het gebruik van baksteen reliëf onder de dakrand, decoratieve daklijst. De straatgevel van het schoolgebouw is voorzien van een decoratieve nis met H. Hartbeeld. Aan de onderzijde van het H. Hartbeeld een gevelsteen met het jaartal 1911. In de rechterzijgevel van het voormalige schoolgebouw wordt de dakgoot onderbroken door de dakkapelachtige vensters. Aan de achtergevel enkele aanbouwen in een bouwlaag en met een plat dak. Aan de straatzijde een bakstenen muur met hierop bakstenen kolommen verbonden met smeedijzeren stangen.

Foto: december 2022

Waardering

Het klooster met voormalig schoolgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. Het object bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object door de situering aan de Rijksweg en daarmee onderdeel uitmakend van een lineaire ontwikkeling in de bebouwing van de kern Margraten, en tevens van betekenis voor het aanzien van dit dorp. Klooster en voormalige school zijn tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur, en de typologische en functionele zeldzaamheid.

Klooster annex school Rijksweg
Klooster annex school Rijksweg