HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Mariakapel Heide (Mariaveld-Susteren)

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Mariaveld
Gemeente: Echt-Susteren
Wijk: Heide
 
Adres: Heidestraat - hoek Pissumerweg
Postcode: 6114 AH
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: september 2007

Ruimtelijke context

De kapel ligt langs de doorgaande Heidestraat op de kruising met de Pissumerweg. De kapel is deels omgeven door een halfronde lage muur, deels door een thujahaag. De ruimte voor de kapel is betrooid met witte kiezelsteen, rechts naast de kapel ligt een plantsoentje. Twee vierkanten witgeschilderde pilaartjes van baksteen accentueren de toegang.

Type

Witgeschilderde bakstenen kapel met zadeldak en driezijdig gesloten koor.

Geschiedenis

Blijkens een steen in de voorgevel is de kapel in 1950 gesticht.

Exterieur

Foto: september 2007

De kapel is opgetrokken in baksteen. Met uitzondering van een plint is de kapel wit geschilderd. Het dak is met leien gedekt. De voorgevel steekt enigszins uit boven het dak, het koor is driezijdig gesloten. De toegangsboog is rond, de raampjes aan de zijkanten hebben een spitsboog. Een houten deur met kleine raampjes sluit de ingang. Boven de deur is een rond venster aangebracht, tegen de spits van de uitkragende voorgevel is een smeedijzeren kruis bevestigd en daaronder, eveneens in smeedijzer, de tekst 'Ave Maria'.

Interieur

Foto: september 2007

Het interieur, moeilijk waar te nemen als de deur gesloten is, is uitgevoerd in schoon metselwerk van rode baksteen. Het gewelf is wit gestuukt. In de koornis staat een beeld van Maria en de kapel staan bankjes.

Mariakapel Heide (Mariaveld-Susteren)
Mariakapel Heide (Mariaveld-Susteren)
Mariakapel Heide (Mariaveld-Susteren)