HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Familiegraf Fam. Brouwers

 
Soort gebouw: Grafmonument
Plaats: Meerssen
Gemeente: Meerssen
 
Adres: Pastoor Nicolaas Creftenstraat to 4
Postcode: 6231 HH
 
Rijksmonumentennummer: 507208 code 6231HH-00004-02
Kadastrale gegevens: Meerssen E/999
 
Huidig gebruik: Graf

 Foto: november 2008

Redengevende omschrijving Rijksdiens voor de Monumentenzorg

Inleiding

GRAFKAPEL in Neoclassicistische trant, gebouwd omstreeks 1900 door "E. Salu sculpt. Bruxelles" in opdracht van de met de Maastrichtse familie Regout nauw verwante uit Meerssen afkomstige familie Brouwers. De kapel ligt op de eertijds buiten de bebouwde kom gelegen rond 1880 in gebruik genomen Rooms Katholieke begraafplaats van Meerssen. De eerste bijzetting in de kapel dateert van 1898.
      
Omschrijving:

Haaks op het pad gelegen grafkapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit hardsteen en gedekt door een flauw hellend zadeldak van hardstenen platen; plaatijzeren toegangsdeur met glasraam en siersmeedwerk.

 Achterzijde. Foto: november 2008

De grafkapel is ontworpen als prostylos, bestaande uit een rechthoekige cella op basement met florale motieven; aan de voorzijde twee zuilen met composiet kapitelen die rusten op een doorlopende plint; latei met opschrift "Familie Paul Brouwers" en door een kruis bekroond driehoekig fronton met hoekacroteria, bloemenkrans en bloemtakken.

In de achter- en zijgevels een respectievelijk twee rondboogvensters met kapiteeltjes en tandversiering en glas-in-lood ramen met eveneens florale motieven.

 Foto: november 2008

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang een marmeren altaar en, tegen de wanden, marmeren memorieplaten ter herinnering aan de bijzettingen.      

Waardering De grafkapel van de familie Brouwers is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling; zij bezit architectuurhistorische waarde wegens haar belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. Ensemblewaarde ontleent deze grafkapel aan haar markante situering aan de zuidzijde van de  begraafplaats van Meerssen waarmee het gebouw van betekenis is voor het aanzien van dit gedeelte van Meerssen. De kapel is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de zeldzaamheid.                       

Datum: 12-03-1997

Familiegraf Fam. Brouwers
Familiegraf Fam. Brouwers
Familiegraf Fam. Brouwers
Familiegraf Fam. Brouwers
Familiegraf Fam. Brouwers