HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Vredeskapel Meerssen

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Meerssen
Gemeente: Meerssen
 
Adres: Markt bij 25
Postcode: 6231 LR
 
Rijksmonumentennummer: 507215 code 6231LR-00025-02
Kadastrale gegevens: Meerssen D/1171
 
Architect(en):
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: Leo Van Loo, april 2017

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Inleiding

In een traditionele bouwstijl in 1941 naar een ontwerp van architect Joseph Cuypers gebouwde VREDESKAPEL, temidden van een viertal beelden van kunstenaar Charles Eyck (ook G. Lahaye wordt als kunstenaar genoemd). De kapel is gesitueerd in de onmiddellijke nabijheid van het klooster van de Congregatie van de Kleine Zusters van de Heilige Josef en tegenover de rijksbeschermde basiliek van Meerssen. Met de bouw van deze kapel werd een belofte ingelost dat indien tijdens de mobilisatie voor de 2e wereldoorlog in Meerssen geen slachtoffers zouden vallen, een kapel ter ere van Maria gebouwd zou worden.

Omschrijving

 Rechterzijde. Foto: november 2008

De Vredeskapel heeft een zeshoekige plattegrond, telt een bouwlaag en heeft een tentdak met shingles. De kapel is gebouwd in mergel en natuursteen. Bidkapel ter ere van de H. Maria. Plint en entree-omlijsting zijn uitgevoerd in een afwijkende soort natuursteen, evenals de sokkels van de vier beelden van Charles Eyck (maar ook G. Lahaye wordt genoemd als maker van deze beelden. Zie verderop in de tekst.) aan weerszijden van de kapel. (De beelden zij onlangs gerestaureerd.) Spitsboogvormige entree, afgesloten door een smeedijzeren hek. Ronde glas-in-lood vensters beschermd door smeedijzeren hekken. Boven de entree zijn een palmtak en een staf afgebeeld met de tekst "Koningin des vredes". Aan de linker- en rechterzijgevel van de kapel uitbouwen in de vorm van een muur. Muurgedeelte rechterzijde met rondboogvormig poortje met smeedijzeren hek. Deze muurgedeelten eveneens in natuursteen. Onder de kapel een opslagruimte met toegang aan de achterzijde in de kloostertuin.

Beeld Charles Eyck en/of G. Lahaye na restauratie: Hulp aan de Christenen. Foto: Leo Van Loo, april 2017

Bovenstaande foto uit de collectie van Huub Diederen toont Charles Eyck aan het werk bij het maken van het beeld Hulp aan de Christenen. Het is duidelijk dat Charles Eyck in elk geval dit beeld ontworpen en ook zelf gekapt heeft. Of het huidige beeld (en de drie andere beelden) kopieën zijn die door G. Lahaye zijn gemaakt is voor alsnog onduidelijk. 

Foto: Leo Van Loo, april 2017

Waardering

De Vredeskapel ter ere van de H. Maria is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en een typologische ontwikkeling. De kapel bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Joseph Cuypers, en beeldhouwer Charles Eyck, en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de situering aan de rand van het park van de voormalige proosdij in de onmiddellijke nabijheid van het klooster en de monumentale basiliek. De kapel is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid.

Datum: 12-03-1997

Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen
Vredeskapel Meerssen