HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 22-04-2024

Kapel bij museum De Locht

 
Plaats: Melderslo
Gemeente: Horst aan de Maas
 
Adres: Broekhuizerdijk 16d
Postcode: 5962 NM
 
 

Kapel in aanbouw (oktober 2014)

Museum De Locht had al een nieuw champignonmuseum en een brouwerij. Volgend jaar komt daar nog een eigen kapel bij. Momenteel wordt door de vrijwilligers samen met leerlingen van Bouwmensen Limburg Noord en een aannemer gewerkt aan de bouw van de kapel die in maart 2015 klaar voor gebruik moet zijn.

In 2008 werd de voormalige kapel van buurtschap Heierhoeve in Grubbenvorst afgebroken. In eerste instantie was het de bedoeling dat de kapel herbouwd zou worden op het terrein van het museum. In het gebouw zou dan de collectie beelden van De Locht worden ondergebracht. “De kapel bleek echter lastig af te breken”, vertelt Chris Thijssen bouwcoördinator van Museum De Locht. Besloten werd daarom om een nieuwe te bouwen, maar wel gebruik te maken van de inrichting van de Heierhoeve-kapel.

 Thijssen: “De nieuwe kapel moet in verband met de subsidie maart 2015 klaar zijn. Het plan was eerst om uitsluitend met vrijwilligers te werken. We kwamen er echter al snel achter dat dit niet haalbaar was. We zijn toen verder gaan kijken en kwamen uit bij Bouwmensen Limburg Noord (voorheen Bouw Opleiding Centrum, red.). Leerlingen in de bouw komen momenteel moeilijk aan de bak, de hele sector ligt op z’n gat. Misschien zouden we dus iets voor elkaar kunnen betekenen? Die leerlingen dienen echter wel betaald te worden. Daar hadden we als museum geen budget voor, maar een subsidie van provincie Limburg heeft dit toch mogelijk gemaakt.”

 Chris Thijssen is namens De Locht begeleider van het project, verder zijn er nog een aannemer en een begeleider vanuit de opleiding betrokken. “De aannemer zorgt er samen met de leerlingen voor dat het gebouw eind november wind- en waterdicht is. Volgens de planning moet het dak er eind volgende week op zitten. Vervolgens gaan de vrijwilligers aan de slag met de inrichting van de kapel.” De nieuwe kapel, die nog geen naam heeft, is een zogenaamde Romaanse kapel. “Dat was een wens van Gérard Achten van de commissie tentoonstellingen. Een Romaanse kapel kenmerkt zich door het vele sierwerk, zoals de bogen. Het leuke is dat onder meer de oude banken, biechtstoel, tabernakel en altaar van de Heierhoeve worden gebruikt in onze kapel. De scharnieren van de deuren komen uit de oude kerk van Swolgen. Deze is in de oorlog verwoest. Bijzonder zijn ook de glas-in-loodramen. Deze zijn afkomstig van de afgebroken St. Ludgeruskerk in Waltrop, Duitsland. We krijgen ze in eeuwigdurende bruikleen, net als het klokje dat komt van het Klokkenmuseum in Asten. Het is een nieuwe kapel met historie van hier tot ginder”, lacht Thijssen.

 Gemiddeld zijn er dagelijks vier leerlingen op de bouwplaats te vinden. John Clumpkens begeleidt hen vanuit het opleidingscentrum. Ook hij vindt het een bijzonder project. “In al die jaren heb ik nog nooit een nieuwe kapel gebouwd. De leerlingen werken overigens niet alleen op de bouwplaats. In de werkplaats worden bijvoorbeeld de deuren en het torentje gemaakt.”

Edwin van den Cranenbroek is een van de leerlingen die meewerkt aan de kapel. “Dit is weer eens heel iets anders. Van te voren heb ik een paar weken meegelopen met vrijwilligers van De Locht. Wat mij opviel is dat zij zoveel kennis van zaken hebben. Dat vind ik heel knap.” Chris Thijssen vult aan: “Dit is een ideale leerplek om de basis van het bouwen goed te leren beheersen.”

Bron: Hallo Horst aan de Maas, 23-10-2014

 

Kapel bij museum De Locht