HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 02-12-2024

Kapel Herenbosweg

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Melderslo
Gemeente: Horst aan de Maas
Wijk: Eikelenbosch
 
Adres: Herenbosweg 30 A
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: mei 2020

Ruimtelijke context

De kapel ligt langs de herenbosweg in de wijk Eikelenbosch, Melderslo, maar dichter bij Tienray dan bij Melderslo. Rondom de kapel ligt een rechthoek met kiezel.

Type

Bakstenen wegkapel

Geschiedenis

Foto: mei 2020

Bron onderstaand verhaal: Hallo Horst aan de Maas.

21-8-2013 door: Redactie Horst aan de Maas Een plek van devotie, om even stil te staan bij het leven van alledag of gewoon een plek om uit te rusten: Horst aan de Maas kent diverse kapellen en veldkruisen. In deze serie worden er zestien, verspreid over de hele gemeente, uitgelicht. In deze aflevering: het kapelletje aan de Herenbosweg in Melderslo.

Veel buurtschappen hadden vroeger een eigen kapel, vaak opgericht door enkele buurtbewoners uit dankbaarheid of ter herinnering. Dit geldt ook voor de Eikelenbosch in Melderslo. Daar werd eind negentiende eeuw, in 1899 om precies te zijn, aan de huidige Herenbosweg de eerste steen gelegd voor een kapelletje. Daarmee werd een belofte van jaren eerder eindelijk ingelost.

Die belofte was afkomstig van Gertrudis Lenssen, in 1834 geboren in Meterik. Na haar huwelijk in 1859 met Johannes Derix vertrok ze naar de Eikelenbosch waar het echtpaar een boerderij pachtte van haar vader. Voor haar huwelijk had Gertrudis, die zeer vroom was, de belofte gedaan dat mocht zij ooit een eigen boerderij bezitten, ze dan uit dankbaarheid een kapel zou stichten tere ere van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand. Vele jaren later, Gertrudis was inmiddels weduwe, werd zij weer aan die belofte herinnerd toen een knecht een van de bomen aan het snoeien was en daar een rozenkrans aantrof. Haar enige dochter Carolien Janssen, ook weduwe, zorgde ervoor dat de kapel werd gebouwd en diens elfjarige dochter Antoinette (Netje) mocht de eerste steen leggen. Wanneer zij begin jaren tachtig door Stichting tot behoud en beheer van veldkruisen en kapellen in Noord-Limburg, wordt geïnterviewd over de kapel, weet zij nog moeiteloos het verhaal te vertellen. Haar dochter, mevrouw Geurts-Michels, weet anno 2013 ook nog goed hoe de kapel in vroeger jaren druk bezocht werd en bijvoorbeeld voor feestdagen werd versierd.

Afgeleid door de vele verkeersborden en het bouwverkeer zou je nu zomaar langs het kapelletje rijden. Een eeuw geleden was het echter een drukbezochte plek. Elke zondagmiddag werd er de rozenkrans gebeden. Daarbij was het er soms zo druk dat sommige gelovigen buiten moesten staan. Daarnaast was het lange tijd de laatste halte voordat de processie naar Tienray ontbonden werd. Na de Tweede Wereldoorlog, waarbij de kapel flink werd beschadigd, duurde het een hele tijd voordat het gebouwtje werd hersteld. Pas in 1973 werd de gerestaureerde kapel weer ingezegend. In de kapel werd bij de oprichting een schilderij van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand geplaatst, evenals een beeld van de H. Anna en een van de H. Antonius van Padua. Door vochtwerking is het schilderij enkele keren vernieuwd, de beelden zijn echter nog steeds de originele.

Bronnen: o.a. Melderso destijds en Veldkruisen en Veldkapellen in Horst

Exterieur

Foto: mei 2020

De bakstenen kapel heeft een rechthoekig grondvlak en een driezijdeig gesloten koorzijde. De voorgevel is enigszins klokvormig. Boven de ingang, die voorzien is van een getraliede deur, is een tekst aangebracht: OLV van Altijddurende Bijstand BVO. Het dak is met leien gedekt.

Interieur

Foto: mei 2020

Het interieur is wit gestuukt en heeft een neogotisch gewelf. In een blauwgeschilderde dwarsgetraliede nis staan verschillende beelden: Maria met Kind, Anna met Maria en Antonius met kind. Verder een ikoon van Maria van Altijddurende Bijstand. Op het traliewerk is het stichtingjaar in wit aangebracht. Voor de nis staat een knielbank. Op de vloer liggen bonte tegels.

 

Kapel Herenbosweg
Kapel Herenbosweg
Kapel Herenbosweg
Kapel Herenbosweg
Kapel Herenbosweg
Kapel Herenbosweg
Kapel Herenbosweg
Kapel Herenbosweg