HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Annakapel Merselo

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Merselo
Gemeente: Venray
 
Adres: Kleindorp 13
Postcode: 5815 CL
 
Huidig gebruik: devotiekapel

Foto: juli 2007

Ruimtelijke context

De kapel ligt aan de rand van Merselo op de hoek Kleindorp-Molenveld en wordt omgeven door een plantsoen met rustbank.

Type

Bakstenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

Foto: juli 2007

In de bevrijdingsdagen van 1944 liep de kapel ernstige schade op. Engelse militairen hadden een schuttersput gegraven naast de kapel waardoor het fundament ging scheuren. Na de oorlog namen buurtbewoners het initiatief om de kapel te herbouwen. Een gedenksteen in de kapel geeft de datum van de eerste steenlegging aan: 10 juni 1950. Anderhalve maand later, op het feest van St. Anna op 26 juli 1950 zegende pastoor Bot de herbouwde kapel in.

Exterieur

 Foto: juli 2007

De bakstenen kapel wordt gesloten door een witgeschilderd ijzeren sierhek. Boven de segmentbogige toegang staat in witte smeedijzeren lettrers 'ST.ANNA'. Het zadeldak is met leien gedekt. De voorgevel kraagt naar boven iets uit en wordt bekroond door een rechthoekige opbouw met daarop een wit smeedijzeren kruis. Ook op de achtegevel, die iets boven het dak uitsteekt staat een rechthoek.

Interieur

 Foto: juli 2007

Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk. In een nis tegen de achterwand staat een beeld van St. Anna met Maria op haar arm. Door het spiegelende glas en het traliewerk is het beeld slecht zichtbaar.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999