HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Pesch-kapel (voormalige)

 
Soort gebouw: Voormalige kapel
Plaats: Moorveld (Waalsen)
Gemeente: Meerssen
 
Coördinaten: x: 50.9157713, y: 5.76110301
 
Huidig gebruik: Afgebroken in 1969

 

(Onderstaande tekst is van ir. Karl Pesch-Konopka)

Bij deze zend ik u een foto en een reconstructietekening toe die ik vervaardigd heb van de kapel van mijn familie te Moorveld. Mijn vader heeft deze gesloopt in 1969.

De naam "Kapel Pesch" is de naam waaronder de kapel in de omgeving bekend stond. Zij stond immers tegenover de boerderij van mijn overgrootvader en grootvader. Toch is deze naam niet helemaal correct. Zij is rond 1906 opgericht door de zeereerwaarde heer Felix Peerbooms en zijn broer, die na hun emiraat terug waren gekomen naar hun ouderlijk huis. Tevens waren zij broers van mijn overgrootmoeder Pesch Peerbooms.

De boerderij kwam na het overlijden van hun ouders en haar broers in handen van mijn overgrootmoeder. De kapel niet. Zij vererfde naar een andere broer Peerbooms, welke in Brabant woonde. Pas rond 1967 werd de kapel aangekocht door mijn grootvader. Hij kocht de kapel daar ze reeds zwaar vervallen en geplunderd erbij stond en een gevaar dreigde te worden voor de omgeving. De eredienst was reeds sinds de jaren vijftig verplaatst naar de parochie Waalse. Vervolgens vroeg hij aldus mijn vader ze te ontmantelen. De boerderij zelf werd rond 1972 verkocht aan de heer Schermerhorn, die er nog steeds woont.

Als ik me correct herinner is het enige wat nog naar de priester broers terug verwijst, een aanbouw aan de linkerzijde van de boerderij met een poort aan de straat. Zij hadden een "chaise"of sjees waarmee ze zich verplaatsten en die in deze aanbouw gestald werd. Wellicht is het interessant voor uw website Kerkgebouwen in Limburg. De foto's zijn afkomstig uit de heemkundekring van Moorveld.

Wat de tekening betreft: Van de kapel is niet meer bekend of deze ramen in het koor had of niet. Ook de inrichting is relatief giswerk. Toch benaderd de tekening in hoge mate de oorspronkelijke realiteit.

Met vriendelijke groet,

Ir. Karl Pesch Konopka, restauratie architect

Stadsherstel Limburg
Bourgognestraat 13a
6191HX, BEEK LB.
NEDERLAND

Karl Pesch Konopka
Blijde Inkomstlaan 9-10 bus10
B-1040, BRUSSEL
BELGIË

Zie ook onderstaande tekst ( bron: Stichting De Kollekamp , Moorveld )

Pesch-kapel (voormalige)
Pesch-kapel (voormalige)