HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Isidoruskapel Neer

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Neer
Gemeente: Leudal
 
Adres: Gendijk 2
Postcode: 6086 NC
Coördinaten: x: 196482, y: 362739
 
Eigenaar: particulier
 
Huidig gebruik: Kapel
 

Foto: Har Kuijpers. Juli 2003

Omschrijving MIP

St. Isidorus kapel. Frontgevel met lisenen, bekroond met bakstenen ornamenten. Omlijsting deuropening deels in gele baksteen, evenals een drietal gemetselde spitsbogen in topgeveltje en de bovenlijst van de glas in lood vensters. Smeedijzeren toegangshekje. Topgeveltje bekroond met hardstenen kruisje.

Ruimtelijke context

De Isidoruskapel ligt bij een kruising van wegen in het buurtschap Gendijk, temidden van vier oude boerenhoeven. De kapel wordt aan weerszijden geflankeerd door een mammoetboom (Metasequoia glyptostroboides). Tegenover de kapel staat een veldkruis. De kruising waar kapel en veldkruis staan was eeuwenlang een kruising van doorgaande wegen: de weg van Maaseik via Haelen, Neer, Kessel naar Venlo en de weg van Roermond via het Buggenumerveer en het klooster Keizerbos naar Helden.

Type

Kleine neo-gotische bakstenen kapel met zadeldak.

(Bouw)geschiedenis

De kapel dateert uit de periode 1925-1930. Ze is gebouwd op de plek waar voorheen een rustaltaar werd opgericht voor de Sacramentsprocessie. Dit altaar werd opgebouwd met palen en doeken, wat bij winderig weer tot problemen leidde. De bewoners van de vier omliggende boerderijen, de families Boonen, Vestjens, Rijs en Theelen, besloten om een permanente kapel op te richten. Als patroonheilige kozen ze de H. Isidorus, de patroonheilige van de boeren. De kapel werd gebouwd door aannemer Peter Geelen (1930 of eerder) en ingezegend door pastoor Litjens (1932 of eerder). In het voorjaar van 1990 werd de kapel door de buurtbewoners opgeknapt en werd ook de omliggende beplanting vernieuwd. Bij de Sacramentsprocessie is de kapel nog steeds één van de rustaltaren. Het veldkruis tegenover de kapel staat op de plek waar al rond 1840 een veldkruis stond. Het corpus is in de jaren ’30 vervangen, waarna het werd ingezegend door pastoor Obers (1932 of later)

Exterieur

 Foto: Har Kuijpers. Juli 2003

Zie omschrijving MIP.

Interieur

 Foto: Har Kuijpers. Juli 2003

Tegen de achtergevel staat een gemetselde altaartafel met daarop een beeld van de H. Isidorus, met in zijn linkerhand een schop en in zijn rechterhand een ploegje.

Bronnen

- Tjeu Scheepers. Kruisen en kapellen in Neer (3). De Sint Isidoruskapel op Gendijk. Veldkruis op het kruispunt Gendijk-Rohrstraat. In: Oos Naer 3 (maart 2000).

Tekst: Har Kuijpers

Voor meer informatie over kerk, kapellen en kruisen in Neer zie http://86.95.118.185/naer/rubrieken.htm#kerkelijk

Isidoruskapel Neer