HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 22-04-2024

Jozefkapel

 
Plaats: Nunhem
Gemeente: Leudal
 
Adres: Kerkstraat 30
Coördinaten: x: 51°14'31.2"N, y: +5°58'03.7"E
 
Huidig gebruik: Kapel
 

Foto: Cees van der Valk

Ruimtelijke context

De kapel ligt aan de rand van Nunhem, komende uit de richting Buggenum.

Type

Bakstenen kapel met zadeldak met neogotische uitstraling.

Geschiedenis

De oorspronkelijke kapel werd 1843 gebouwd en in 1971 is afgebroken. Het Sint Jozef kapelke, zoals de Nunhemmers van toen het noemden, bij de ingang van het dorp was een herkenbaar en vertrouwd punt. Het Kapelletje deed vroeger dienst als rustaltaar op de Kruisdag. Het is onlangs door een aantal vrijwilligers herbouwd.                     

Kort historisch overizcht 1843 De Sint Jozefkapel stond destijds bij de ingang van Nunhem, aan de linkerkant van de Dorpstraat (tegenwoordig Kerkstraat) daar waar de toenmalige Dorpstraat de Postweg kruist. Het kapelletje was toegewijd aan de heilige Anna Te Drieën. Dit beeld is nog altijd te bewonderen in de parochiekerk van Nunhem. Het kapelletje werd in 1870 om onbekende redenen afgebroken. Op dezelfde plek werd een nieuwe kapel gebouwd, toegewijd aan Sint Jozef. De Kapel diende als rustpunt tijdens de jaarlijkse processies tijdens de Kruisdagen en de Servaasprocessie. In 1971 werd het kapelletje wegens de slechte staat van onderhoud noodgedwongen afgebroken. Na intensief speurwerk en gesprekken met oud-inwoners van Nunhem, hebben de initiatiefnemers in 2010 een goed beeld gekregen van het oude kapelletje. Er werd een ontwerp gemaakt, dat vrijwel identiek is aan het oude kapelletje. Alleen de locatie is enigszins gewijzigd. Het kapelletje wordt aan de overzijde van de Kerkstraat herbouwd, wegens gebrek aan ruimte op de oude locatie. In 2014 kwam de kapel gereed.
Persbericht: Zondag 18 maart is de Sint Jozefkapel uit Nunhem ingezegend door oud-pastoor Schmeits met assistentie van pastoor Dieteren. Na het verdwijnen van het kapelletje, zo’n 43 jaar geleden, sloegen vier Nunhemnaren de handen in elkaar om de Sint-Jozef terug te brengen in Nunhem. Zie ook Kapellen en Kruisen nr 54 april 2012 pag 12-13
Exterieur
De bakstenen kapel heeft een met pannen gedekt zadeldak. De spitsbogen van de ingang en de ramen zijn neogotisch.
Interieur
Foto: Cees van der Valk
Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk, Op een naar boven breder wordend altaar staat een beeld van Sint-Jozef.
Jozefkapel