HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Mariakapel Nunhem

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Nunhem
Gemeente: Leudal
 
Adres: Servaasweg bij 4
Postcode: 6083 AS
 
Rijksmonumentennummer: 517897 code 6083AS-00004-01
Kadastrale gegevens: Haelen A/4577
 
Huidig gebruik: Kapel

 Foto: juni 2008

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Inleiding

Vrijstaande Mariakapel op een zeshoekige plattegrond. De kapel is op een straathoek gesitueerd en dateert uit 1920. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Het Mariabeeld werd vervaardigd door de beeldhouwer G. van de Bossche in 1919.


Omschrijving

Zeshoekige kapel met aan de voorzijde vier hardsteen zuilen waarop drie baksteen rondbogen rusten. Zuilen van de Corinthische orde. Achterzijde kapel met drie gesloten baksteen wanden. Metselwerk in kruisverband.

Tentdak met kunststof shingles. Smeedijzeren nokpion. Kapelvloer van hardsteen. Aan de voorzijde onder de dakrand horizontale band geglazuurde tegeltjes met het opschrift "Magnificat anima mea Dominum". Decoratief metselwerk onder de dakrand.

Foto: juni 2008

 Foto: juni 2008

In de kapel een Mariabeeld met Kind. Beeld uitgevoerd in wit marmer. (Het huidige beeld is anders).


Waardering

De Maria-kapel is van bovenregionale cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling in de architectuur van devotiekapellen in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Architectuurhistorische waarden ontleent de kapel aan het toegepaste bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de gaafheid van in- en exterieur en de typologische en functionele zeldzaamheid. (Datum: 10-10-2000)