HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Piëtakapel Obbicht

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Obbicht
Gemeente: Sittard-Geleen
 
Adres: Kempenweg
Postcode: 6125 AE
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Kapel

 Foto: augustus 2006

Ruimtelijke context

De kapel ligt in de bebouwde kom van Obbicht op een kruispunt van wegen: Kempenstraat, Obbichtermarkt, Vonderstraat en Burg. Venckenstraat.

Type

Bakstenen kapel met zadeldak en segmentbogige toegang.

Bouwgeschiedenis

In 1953 werd een oudere kapel op deze plaats afgebroken. Er was een ongeluk gebeurd waarbij de heer J. Demandt het leven liet en men achtte de verkeerssituatie nu als te onveilig. Mede ter nagedachtenis van het slachtoffer besloten de toenmalige burgemeester Koten en pastoor Rijcken tot de bouw van een nieuwe kapel in 1954. De familie Ubachs stelde de grond ter beschikking en gemeente, parochie en buurtbewoners zorgden voor de rest.

Exterieur

Foto: augustus 2006

Het zadeldak van de kapel is gedekt met leien. In de zijwanden zijn ronde vensters aangebracht. Aanzetstenen van boog en bij het dak en de sluitsteen in de boog zijn van mergel. De sluitsteen draagt het jaartal 1954. De toegang wordt gesloten met een smeedijzeren hek.

Foto: augustus 2006

Het interieur is uitgevoerd in schoonmetselwerk. Op een natuursten altaar staat een Pietà: een beeld van Maria met de gestorven Christus van priester-kunstenaar Reginald Rats. In de ronde vensters zijn glas-in-loodramen van Daan Wildschut te bewonderen.

De kapel is ook beschreven in:

't Kapelke... Kapellen langs velden en wegen in Zuid-Limburg / Vera Hamers - Kempen Uitgevers, 1999. ISBN 9066571012

Piëtakapel Obbicht
Piëtakapel Obbicht