HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Annakapelletje Ooijen

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Ooijen
Gemeente: Horst aan de Maas
 
Adres: Blitterswijckseweg 13
Postcode: 5871 CE
Coördinaten: x: 207898, y: 391342
 
Rijksmonumentennummer: 11101 code 5871CE-00012-01
Kadastrale gegevens: Broekhuizen D/16
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: maart 2018

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

St Annakapelletje, gebouwtje met driezijdige sluiting en gezwenkte façade, waarin een anker met het jaartal 1733; gepleisterd. Datum: 11-07-1968.

Ruimtelijke context

De kapel staat langs de weg aan de rand van de buurtschap Ooien in de schaduw van een oude boom. Er staat een kruis naast de kapel en er is een rustplaats met bank aangebracht.

Type

Wit gestuukte kapel met barokgevel.

Geschiedenis

12-9-2013 door: Redactie Hallo Horst aan de Maas Een plek van devotie, om even stil te staan bij het leven van alledag of gewoon een plek om uit te rusten: Horst aan de Maas kent diverse kapellen en veldkruisen. In deze serie worden er zestien, verspreid over de hele gemeente, uitgelicht. In deze aflevering: Sint Annakapel in Ooijen.

Verspreid over de gemeente Horst aan de Maas zijn diverse kapelletjes te vinden die gewijd zijn aan O.L. Vrouw. In het buurtschap Ooijen staat echter een kapel ter nagedachtenis aan de moeder van Maria, de Heilige Anna. Deze kapel werd opgericht in 1733. De Annaverering bestaat echter in Broekhuizenvorst, waar Ooijen tot behoort, al enkele eeuwen langer. Volgens de plaatselijke historische kring was er al in 1487 een Sint Annagilde met een eigen altaar in de kerk van Broekhuizenvorst. Het is mogelijk dat de in de kerk aanwezige uit 1520 stammende Sint Annaklok een geschenk was van dit gilde. In de kerk staat ook het waardevolle houten beeld uit 1510, dat tot de jaren zestig van de vorige eeuw in de kapel stond en daarna tot 2002 een plek in het voormalige gemeentehuis van Broekhuizen had.

De kapel aan de Blitterswijckseweg herinnert niet alleen aan Anna. Een plaquette in het kapelletje verwijst naar een trieste gebeurtenis die het buurtschap overkwam aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

In oktober 1944 voerde de Duitse bezetter in Noord-Limburg diverse razzia?s uit. Meer dan 3.000 mannen en jongens werden, veelal tijdens kerkdiensten, bijeengedreven en naar Duitsland gedeporteerd en tewerkgesteld. In Broekhuizen en Broekhuizenvorst werd op 16 oktober een grote razzia uitgevoerd, waarbij in totaal 35 mannen werden opgepakt. Daags ervoor vond er bij de boerderij van de familie Van Bracht, niet ver van de kapel af, een drama plaats. De 86-jarige bewoner sprak die dag enkele Duitse soldaten aan die met vee aan de haal waren gegaan. Mogelijk zou hij ze zelfs bedreigd hebben. Dit pikten de Duitsers niet en hij werd samen met zeven anderen gevangen genomen. Een negende wist op tijd te ontkomen.

De boerderij van Van de Bracht, waar op dat moment het beeldje uit de kapel was ondergebracht, werd vervolgens in brand gestoken. De acht werden in Venlo verhoord door de SD, waarna er vier op transport werden gezet naar Duitsland. De overige vier, Peter Jan van Bracht, Edmon Haffmans, Piet Vergeldt en Gerard Brouwer, werden dezelfde dag nog gefusilleerd.

Bronnen: Historische Kring Broekhuizen-Broekhuizenvorst, kerkrazzia.nl

Zie verder: Kapellen en Kruisen nummer 44 oktober 2009 pag 14-15

Exterieur

Foto: maart 2018

Interieur

Foto: maart 2018

Het interieur is witgestuukt. Op een altaar in een nis afgezet met glazuurstenen en beschermd door een smeedijzeren hekje, staat een gekleurd beeldje van moeder Anna met dochter Maria. Tegen de voet van het altaar is een gedenksteen aangebracht.

Foto: maart 2018

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Annakapelletje Ooijen
Annakapelletje Ooijen
Annakapelletje Ooijen
Annakapelletje Ooijen
Annakapelletje Ooijen