HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 31-05-2023

Mariakapel Oost-Maarland

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Oost-Maarland
Gemeente: Eijsden-Margraten
 
Adres: Rijckholterweg
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: augustus 2007

Ruimtelijke context

De kapel ligt even buiten Oost-Maarland aan de rand van een weiland en wordt omgeven door enkele beukenbomen. Voor de kapel op de driehoek van kiezelstenen staat een zitbank.

Type

Open kapel in baksteen en mergel met een groot afdak met tentdak.

Geschiedenis

De kapel heeft regelmatig te lijden gehad van vernielingen. Op 24 mei 2010 werd de kapel, na weer een vernieling, opnieuw ingezegend, nadat ze gerestaureerd was. In eugustus vandatzelfde jaar werd de kapel opnieuw vernield.

Zie ook: Kapellen en Kruisen, nr. 47 juli 2010, pag. 14 en Kapellen en Kruisen nr 48 oktober 2010 pag 20

Exterieur

Foto: augustus 2007

Men bereikt de kapel via bakstenen trappen. De kapel zelf is geheel open en is opgetrokken in baksteen, afgewisseld met mergelsteen Het hele bordes voor de kapel is overhuifd door een groot afdak met tentdak, dat achter steunt op de kapelmuren en voor op twee ijzeren, blauwgeschilderde zuilen.

Interieur

 Foto: augustus 2007

Op een natuurstenen altaar staat in een blauwe nis met rondboog een Mariabeeld. De nis is afgesloten door plexiglas om vernielingen tegen te gaan. Boven de nis is een kroon aangebracht. De achterwand is uitgevoerd in schoon metselwerk. Het plafond is uitgevoerd in blauw geschilderde schrootjes. Links en rechts zijn plaquettes aangebracht met dankbetuigingen aan Maria.

 

Mariakapel Oost-Maarland
Mariakapel Oost-Maarland
Mariakapel Oost-Maarland