HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Grot met Calvarieberg

 
Soort gebouw: Grot
Plaats: Oostrum
Gemeente: Venray
 
Adres: Meijerlaan 1
Postcode: 5800 AA
 
Rijksmonumentennummer: 524005 code 5800AA-00000-08
Kadastrale gegevens: Venray S/198
 

Foto: juli 2007

Redengevende omschrijving Rijksdienst vvor de Monumentenzorg

Inleiding.

Omstreeks 1909 gebouwde GROT met Calvarieberg, Bewening en Graflegging is gelegen in de zuidwestelijke hoek van het kruiswegpark op de overgang van park naar de begraafplaats. De grot is opgebouwd in zogenoemd 'rotseerwerk', waarbij in een mengeling van sintelsteen en cement het oppervlak van een grot wordt nagebootst. De cementstenen Pietà, de Graflegging en de Grot zijn blijkens opschrift uitgevoerd door de Fa. P. Verbraak uit Tilburg. De engelenbeelden die zich thans voor de grot bevinden zijn afkomstig uit het Jeruzalemklooster te Venray en hier in de tweede helft van de twintigste eeuw geplaatst. Het oorspronkelijk eveneens cementstenen kruisbeeld is in de tweede helft van de twintigste eeuw vervangen door een houten exemplaar van de hand van de beeldhouwer Piet van Dongen.

Omschrijving.

Foto: juli 2007

De GROT heeft een aan de achterzijde afgeronde en aan de voorzijde iets uitwaaierende en grillige plattegrond, en is opgetrokken in gewapend beton aan de boven- en voorzijde afgewerkt in mondsteen aangesmeerd met cement zodat een rotsoppervlak is ontstaan. De grot is te beklimmen en af te dalen via trappen aan weerszijden, waarbij de afdaling aan de noordzijde is voorzien van een eenvoudige leuning. Op de grot een sokkel met kruisbeeld, waarvan het huidige kruis en de corpus stammen uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Centraal in de voorzijde van de grot bevindt zich een nis met het cementstenen beeld van de Bewening. De nis is afgesloten door een smeedijzeren hekwerk met roosjes. Voor de grot bevinden zich aan weerszijden rondgemetselde basementen met hierop de engelenbeelden afkomstig uit het klooster Jeruzalem. Aan weerzijden bevinden zich in de voorzijde van de grot spleetvormige toegangen naar de overwelfde binnenruimte. Het interieur van de grot is afgewerkt met druipsteeneffecten en heeft in de achterwand een nis met een H. Grafvoorstelling. De nis is afgesloten met een hekwerkje. De voorstelling wordt verlicht door een lichtopening in de gebogen koepel. In de grot bevinden zich op regelmatige afstand van elkaar vier nissen met vergelijkbare lichtopeningen.

Waardering.

De GROT in het kruiswegpark Trans Cedron vertegenwoordigt algemeen belang en is van cultuur-historische waarde als onderdeel van het kruiswegpark dat een bijzondere uitdrukking is van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De grot heeft in het bijzonder typologische waarde vanwege het voorkomen van drie gebeurtenissen in één voorstelling, wat kenmerkend is voor dit type devotiebouwwerken. De architectuur-historische en kunsthistorische waarden worden bepaald door het materiaalgebruik en de iconografie, de samenhang tussen de beelden en het bouwkundig decor. De grot bezit ensemblewaarden als onlosmakelijk onderdeel van het kruiswegpark.

Datum: 15-04-2002

Grot met Calvarieberg
Grot met Calvarieberg
Grot met Calvarieberg
Grot met Calvarieberg
Grot met Calvarieberg
Grot met Calvarieberg
Grot met Calvarieberg