HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Maria-veldkapel Puth

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Puth
Gemeente: Beekdaelen
 
Adres: Kruising Past. Albertsweg-Sittarderweg
Postcode: 6155 LW
 
Huidig gebruik: Veldkapel

Foto: juni 2006

Ruimtelijke context

De kapel, geflankeerd door lindebomen en andere groenvoorziening, staat even buiten Puth op een driesprong, niet ver van het kerkhof. Een bank biedt de wandelaar een rustmogelijkheid.

Type

Kleine, open kapel in baksteen.

Bouwgeschiedenis

Oorspronkelijk stond er een Puth aan 'de Kring', op de tegenwoordige kruising Onderste Puth-Eenheidsstraat een kapelletje, dat plaats moest maken voor dorpsuitbreidingen. Uiteindelijk heeft Puth er twee voor teruggekregen. Dit kapelletje en een kapel op de kruising Bernhardstraat-Eenheidstraat. Deze kapel dateert uit 1977 en werd ontworpen door buurtbewoner R. Meekels. De heer W. Wetzels zorgde voor het merendeel der materialen. De buurtbewoners bouwden het vervolgens.

Exterieur

 Foto: juni 2006

De open kapel met rechthoekige plattegrond wordt door een fraai ijzeren hek beschermd. De tekst AVE MARIA bekroont het hek. De kapel heeft een drijzijdig gesloten koor en een houten schilddak, dat met leien is gedekt. Op het dak staat een dakruitertje. In de koorzijde is een rond raam aangebracht, door het Mariabeeld goeddeels aan het oog onttrokken. Ook de zijwanden hebben elk een rond raam.

Interieur

 Foto: juni 2006

Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk. Het Mariabeeld werd in 1980 geschonken door de zusters van St. Jozef in Heerlen, nadat het oorspronkelijk beeld, nog afkomstig uit het oude veldkapelletje 'de Kring', gestolen was. Het is een weergave van O.L. Vrouw van Lourdes.

De kapel is ook beschreven in:

't Kapelke... Kapellen langs velden en wegen in Zuid-Limburg / Vera Hamers - Kempen Uitgevers, 1999. ISBN 9066571012

Maria-veldkapel Puth
Maria-veldkapel Puth
Maria-veldkapel Puth
Maria-veldkapel Puth
Maria-veldkapel Puth