HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Mariakapel Puth

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Puth
Gemeente: Beekdaelen
 
Adres: Hoek Bernhardstraat-Eenheidsstraat
Postcode: 6155 LN
 
Huidig gebruik: Wegkapel

 Foto: juni 2006

Ruimtelijke context

De kapel staat op een verhoging in een woonwijk op de kruising van de Bernhardstraat en de Eenheidsstraat. Achter de kapel is een grote parkeerplaats. Groenvoorziening accentueert de kapel. Sierbestrating, traptreden en een rolstoelbaan geven toegang tot de kapel.

Type

Bakstene kapel met driezijdig gesloten koor en een bijzonder, met leien gedekt dak.

Bouwgeschiedenis

Evenals de veldkapel aan de Pastoor Albertsweg is deze kapel het gevolg van het verdwijnen van de oude veldkapel 'op de Kring', die moest wijken voor de dorpsuitbreiding. Het oude kapelletje dateerde uit 1890 en een eeuw later heeft men op deze plek een nieuwe kapel gebouwd dankzij de inspanningen van een aantal buurtbewoners.

Exterieur

 Foto: juni 2006

De bakstenen kapel heeft een spitbogige toegang, die wordt beschermd door een ijzeren sierhek. Aan beide zijden is een forse steunbeer aangebracht. In de absis is een rond glas-in-loodraam aangebracht. Op het dak staat een kruis, afkomstig uit het oude klooster van Puth.

Interieur

 Foto: juni 2006

Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk. Op een gebogen, marmeren altaar staat een groot Mariabeeld, dat het ronde glas-in-loodraam in de absis aan het zicht onttrekt. In de zijmuren is een hoog spitsboograam aangebracht. Links is een houten plaat aangebracht, die herinnert aan het oorspronkelijke kapelletje 'de Kring'. Het Mariabeeld is afkomstig uit de voorgevel van het oude klooster van Puth.

 

Foto: augustus 2017, Leo Van Loo

De kapel is ook beschreven in:

't Kapelke... Kapellen langs velden en wegen in Zuid-Limburg / Vera Hamers - Kempen Uitgevers, 1999. ISBN 9066571012

Mariakapel Puth
Mariakapel Puth
Mariakapel Puth
Mariakapel Puth
Mariakapel Puth
Mariakapel Puth
Mariakapel Puth
Mariakapel Puth