HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 06-06-2023

Jacobskapel Voorstad St.Jacob

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Roermond
Gemeente: Roermond
 
Adres: Voorstad St.Jacob
 
Architect(en):
 
Kunstenaar(s):
 

 

Foto: Luc Mol

Gechiedenis

In 2013 is er in de Voorstad Sint Jacob aan de oever van de Roer een nieuwe veldkapel gebouwd gewijd aan Sint Jacobus.

De Jacobskapel is een initiatief van de Broederschap van de Heilige Jacobus de Meerdere en de Pijpers-Stoks Foundation, beide uit Roermond. De foundation wortelt in de Voorstad en richt zich op het bevorderen van kunst en cultuur in Limburg.

In de 15de eeuw stond er al een Jacobskapel in de Voorstad, ongeveer op de plaats waar nu de nieuwe kapel staat.

De door architect Jacques Schoenmakers vormgegeven Jacobskapel is gebouwd in baksteen met hardstenen ornamenten. Het gebouwtje is bekroond met een gevelsteen met daarin een Jacobsschelp. Tevens is de naam van de heilige en het bouwjaar op de voorgevel vermeld. Er zijn dubbele naar binnen openslaande deuren aangebracht en een smeedijzeren hek, dat de bezoeker een ruime blik naar binnen gunt.

Aan beide zijden zijn glas-in-loodramen aangebracht van glazenier Coen Mestrom. Binnenin staat op een verhoging een beeld van de heilige Jacobus.

De kapel werd op 5 mei 2013 onder grote belangstelling ingezegend door prior Rob Merkx van de Roermondse Broederschap. Zie ook Kapellen en Kruisen nummer 59, juli 2013

Interieur

Foto: Luc Mol

In de Jacobskapel in de Voorstad Sint Jacob staat een beeld van Sint Jacob. Jacobus draagt een korte mantel en een grote pelgrimshoed met schelp. In zijn rechterhand heeft hij een boek en in zijn linkerhand een tak als wandelstaf. In de sokkel bevindt zich een tijdcapsule met een oorkonde die de namen vermeldt van degenen die een bijdrage hebben geleverd aan het bouwen en inrichten van deze veldkapel.

Bron: Zie hier.