HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Jozefkapel Schilberg

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Schilberg (Noorbeek)
Gemeente: Eijsden-Margraten
 
Adres: Hoek Maastrichterweg-Schilbergerweg
Coördinaten: x: 187540, y: 308555
 
Architect(en):
 
Huidig gebruik: Wegkapel

Foto: mei 2006

Ruimtelijke context

De kapel ligt op een kruising in de buurtschap Schilberg. Deze buurtschap, gelegen tegen de Belgische grens tussen Noorbeek, Hoogcrutz, De Planck en Slenaken hoort gedeeltelijk bij de gemeente Margraten, gedeeltelijk bij de gemeente Gulpen-Wittem. Tegenover de kapel, die gemarkeerd wordt door bomen en een groenvoorziening liggen een oude zwingelput en een wegkruis.

Type

Open kapel van kunradersteen met torentje aan de achterzijde.

Bouwgeschiedenis

De kapel dateert uit 1946 en werd gebouwd als dank voor het goed doorkomen van de oorlog. De kapel werd ingrijpend gerestaureerd in 2000.

Exterieur

 Foto: mei 2006

De kapel op een rechthoekig grondvlak is opgebouwd in kunradersteen. De gevels wijken naar binnen. De ingang heeft een rondboog en wordt gesloten door middel van een ijzeren hekwerk. Het zadeldak wordt gedekt door rode pannen. Aan de koorzijde verrijst een torentje, eveneens met een klein zadeldak in de andere richting. In de wanden zijn keine raamopeningen aangebracht.

Interieur

Het interieur is opgebouwd uit mergelsteen. Op een altaar staat een beeld van St.-Jozef. Aan de rechterzijde is een gedenksteen ingemetseld. Omdat de raamopeningen slechts klein zijn is de kapel nogal donker.

Foto: mei 2006

Jozefkapel Schilberg
Jozefkapel Schilberg
Jozefkapel Schilberg
Jozefkapel Schilberg
Jozefkapel Schilberg
Jozefkapel Schilberg
Jozefkapel Schilberg