HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Mariakapel Reijmersbeek, nu Nagelbeek

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Schinnen
Gemeente: Beekdaelen
Wijk: Nagelbeek
 
Adres: Nutherweg
Postcode: 6365 ER
 
Huidig gebruik: Veldkapel

 

Foto: mei 2008

Ruimtelijke context

De kapel lag op de driesprong Reijmersbekerweg-Leeuwerweg tussen Nuth en Schinnen onder de schaduw van een prachtige rode beuk. Inmiddels is de kapel verplaatst ivm de buitenring.

Kapel op de nieuwe locatie in Schinnen-Nagelbeek. Foto: Cees van der Valk, september 2020

Type

Wit geschilderde niskapel met klokgeveltje.

Geschiedenis

Aan de voorzijde is een hardsteen ingemetseld met de tekst: Uit Dankbaarheid, M v K. M.v.K zal duiden op Jonkheer Michiels van Kessenich die gedurende de tweede helft van de 19e en de eerste helft van 20e eeuw het nabijgelegen kasteel Reijmersbeek bewoonde. In verband met de aanleg van de buitenring is de kapel in 2020 verplaatst naar de Nutherweg in Schinnen-Nagelbeek.

Exterieur

 Foto: mei 2008

De kapel is opgetrokken in baksteen en is wit geschilderd de voorzijde met klokgevel steekt uit buiten de rest van de kapel. Aan de grond is een zwarte band geschilderd. Achter de klokgevel, die met hardsteen is omkleed, is een zadeldak aangebracht, gedekt met zwarte shingles. De nis wordt door traliewerk en plexiglas beschermd. Op de klokgevel staat een klein kruisje. In 2016 is de conditie van het kapelletje ernstig achteruitgegaan. Dat zal ermee te maken hebben dat de kapel in verband met de aanleg van de buitenring verplaatst moet worden. Inmiddels is de kapel in zijn geheel weggevoerd en opgeslagen. Nadat de buitenring gereed is zou de kapel in de buurt een nieuwe plek krijgen. In 2020 is dit gebeurd. De kapel staat nu aan de Nutherweg in Schinnen-Nagelbeek.

Foto: Leo Van Loo, augustus 2016

Interieur

 Foto: mei 2008

Tegen de achterzijde van de witgeschilderde nis stond op een versierd console een beeld van een koninklijke Maria met Kind. Helaas is het interieur anno 2016 ernstig vervallen.

Foto: Leo Van Loo, augustus 2016

 

Mariakapel Reijmersbeek, nu Nagelbeek
Mariakapel Reijmersbeek, nu Nagelbeek
Mariakapel Reijmersbeek, nu Nagelbeek