HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Mariakapel Koeweg

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Schinveld
Gemeente: Beekdaelen
 
Adres: Hoek 1e en 2e koeweg, Schinveldse bossen
Postcode: 6451 PN
Coördinaten: x: 197863, y: 331781
 
Eigenaar: Erven Peter Jozef Dohmen
 
Huidig gebruik: devotiekapel

Foto: juli 2009

Ruimtelijke context

De kapel ligt in een goed onderhouden, omheind perkje in de Schinveldse bossen op de splitsing van de 1e en de 2e koeweg. Een paar meter verder staat een rustbank.

Type

Grot-niskapel van natuursteentjes.

Geschiedenis

Op de leeftijd van 46 jaar kreeg Peter Jozef (Zef) Dohmen pleuritis, een toentertijd gevaarlijke ziekte. Hij beloofde een kapel te bouwen als hij zou herstellen. Dat lukte mede door het feit dat er peniciline beschikbaar kwam. De hele familie heeft tijden lang geholpen om steentjes uit de Schinveldse bossen te verzamelen om daarmee te kapel te kunnen bouwen. Omstreeks 1954 werd met de bouw van de kapel begonnen en in 1956 kwam de kapel gereed. In 1958 werd de kapel ingezegend door pastoor Jacobs, een neef van Zef Dohmen. In eerste instantie stonden er klimrozen over de kapel heen (zie foto's uit 1967) maar deze zijn door de droogte kapot gegaan en vervangen door klimop uit het bos. De eerste omheining was van zelfgemaakte betonpalen en kippengaas die helaas vernield zijn inclusief het toenmalige Mariabeeld. De jongste dochter van Zef Dohmen, Beb ( Berta Dautzenberg- Dohmen ) heeft een nieuw gezegend Mariabeeld gekocht, dat er anno 2011 nog steeds staat. Het kapelletje incl.± 60m2 bijbehorende grond is van alle erven van Peter Jozef (Zef) Dohmen wat is vastgelegd bij de notaris. Zef Dohmen heeft dit kapelletje bedoeld als een plek voor iedereen om te bidden en samen te komen.

Bron: mondeling overgeleverd door twee dochters van Zef Dohmen, 12 juli 2009 en via mail aangevuld door Ger Dohmen, zoon van Peter Jozef Dohmen op 8 augustus 2011.

Exterieur

Foto: juli 2009

De kapel in de vorm van een grot met een nis is geheel opgetrokken in grotere en kleine natuurstenen die in het bos zijn verzameld. De kapel is verder versierd met verschillende gekleurde tegels, waarvan ook een altaar is gemaakt. Onder het altaar staat de tekst: "Ave Maria". De kapel is met klimop begroeid.

Interieur

Foto: juli 2009

Op het altaar in een met gekleurde stenen/tegels versierde nis staat een klein Mariabeeld.

Kapel in 1967. Foto: Collectie Ger Dohmen

Mariakapel Koeweg
Mariakapel Koeweg
Mariakapel Koeweg
Mariakapel Koeweg
Mariakapel Koeweg
Mariakapel Koeweg