HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Mariakapel Laevenweide

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Schinveld
Gemeente: Beekdaelen
 
Adres: Hoek Aan 't Kapelke-In de Winkel
Postcode: 6451 JA
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: juni 2006

Ruimtelijke context

De kapel, die midden in de woonwijk Laevenweide ligt, is ingebouwd in een lange muur, die het erf van boerderij Laeven scheidt van de omgeving. Ervoor is een grasperk met speeltoestelen voor kinderen.

Type

Bakstenen kapel met een gebogen tentdak.

Bouwgeschiedenis

Op de huidige splitsing Provinciale weg/Brunssummerstraat, op de plek waar nu een kruis straat, stond eeuwenlang, ten minste sinds 1706, een kapel. Deze kapel verdween toen de Provinciale weg verbreed werd. De buurtvereniging Laevenweide stichtte in 1995 samen met boer Laeven een nieuwe kapel in de voormalige toegangspoort tot het erf. Die overdekte poort werd eerder als een soort zomerhuisje gebruikt. De kapel werd ingezegend door pastoor Martin, die even later Schinveld verliet en naar Würtzburg (D) vertrok.

Exterieur

Foto: juni 2006

De kapel heeft een segmentboog-toegang, die gesloten kan worden met een ijzeren hek. Op het tentdak, dat met leien is gedekt, staat een windwijzer. Naast de kapel is een gedenksteen aangebracht met de letters BL en het jaartal 1706, het jaar, dat de oude kapel verrees.

Interieur

Foto: juni 2006

Het interieur is witgeschilderd. Het heeft een grijs schrootjesplafond. Op een blauw altaar staat een beeld van Maria en Kind onder een stolp van Plexiglas om het tegen vandalisme te beschermen.

De kapel is ook beschreven in:

't Kapelke... Kapellen langs velden en wegen in Zuid-Limburg / Vera Hamers - Kempen Uitgevers, 1999. ISBN 9066571012

Mariakapel Laevenweide
Mariakapel Laevenweide