HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Lourdesgrot St.Pieter

 
Soort gebouw: Lourdesgrot
Plaats: Sint Pieter op de Berg
Gemeente: Maastricht
 
Adres: Ursulinenweg Bij 3
Postcode: 6212 NC
Coördinaten: x: 176629, y: 315509
 
Rijksmonumentennummer: 506692 code 6212NC-00003-02
Kadastrale gegevens: St. Pieter B/3243; B/3244
 
Huidig gebruik: Lourdeskapel

Foto: juni 2006

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Inleiding

Oudst bekende LOURDESGROT in Nederland, met bidkapel, 1880. Gebouwd in opdracht van de familie Claerenboets en gesitueerd in de voortuin van hun toenmalige woonhuis, de Villa Maaszicht. (In de voormalige kloostertuin van kasteel Wijnandsrade, tussen 1870 en 1967 bewoond door eerst jezuïeten en later conventionelen, staat een Lourdesgrot, die oorspronkelijk uit 1874 stamde.)

Omschrijving

 Foto: juni 2006

Lourdesgrot met bidkapel, gebouwd aan de binnenzijde van de gepleisterde mergelmuur van de Villa Maaszicht. De kapel is toegankelijk via een rondboogvormige ijzeren deur in deze muur. De kapel heeft een bouwlaag onder plat dak, is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband en voorzien van lisenen en muizetanddecoraties. Spitboogvensters met gekleurd glas. Buitennis. Het interieur van de kapel is gepleisterd en voorzien van imitatievoegen en Florentijnse bogen. Via een dubbel smeedijzeren hekwerk is de Lourdesgrot bereikbaar, opgetrokken in uit de naburige mergelgroeve gedolven vuursteenkeien. De tuinmuur is tussen de Lourdesgrot en de bidkapel bedekt met witmarmeren ex voto-plaquettes.

 

Foto: juli 2006

Waardering

De Lourdesgrot met bidkapel is van zeer grote cultuurhistorische waarde, als specimen van een geestelijke en typologische ontwikkeling en vanwege het pionierskarakter van de grot. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het gebruik van streekgebonden bouwmateriaal. Grot en kapel zijn in hoge mate gaaf en beschikken bovendien over een zeer grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Datum: 06-02-1997.

Lourdesgrot St.Pieter
Lourdesgrot St.Pieter
Lourdesgrot St.Pieter
Lourdesgrot St.Pieter