HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Antoniuskapel Slek

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Slek
Gemeente: Echt-Susteren
 
Adres: Slekkerstraat 53
Postcode: 6102 VJ
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: juni 2010

Ruimtelijke context

De kapel ligt midden in de buurtschap Slek (Peij-Echt) omgeven door een plantsoen. In dit plantsoen ligt een grote kei, daar neergelegd door de carnavalsvereniging. Naast de kapel staat een groot kruis. Een bank nodigt uit even uit te rusten bij de kapel.

Locatie

Type

Bakstenen kapel in traditionele vorm met trapgevel en zadeldak.

Geschiedenis

Op zondag 16 november 2008 is de St. Antonius kapel na jaren van voorbereiding en maanden van bouwen eindelijk ingezegend. Hoewel de weersomstandigheden niet echt meewerkten zijn vele komen kijken naar de officiële opening van "onze" kapel. Met mede werking van Pastor Mom, de Meikoningin Lori,  burgemeester Akkermans, Schutterij Sint Antonius, het kinderkoor van de parochie Peij en vele anderen is de kapel nu officieel ingezegend en opengesteld. Om 14:00 werd door de voorzitter Frits Krause van de Sint Antoniusput van de Slek het openingswoord gehouden. Hierbij verwelkomde hij natuurlijk de genodigde en de vele mensen van de Slek en omstreken die de moeite hadden genomen om te komen naar deze opening van de Sint Antonius Kapel op de Slek. Er volgde een mooi programma waarbij natuurlijk het hoogtepunt was het officieel openen van de kapel en vervolgens het inzegenen ervan door Pastoor Mom. Hierbij werd door de het trommelkorps, het kinderkoor en mevr. Slangen en Mevr. Joerissen een muzikale noot in het programma ingebracht. Na het officiële programma was er nog een gezellig samenzijn in de basisschool van de Slek. Hier kon onder het genot van een stukje vlaai en een kopje koffie nog gezellig worden nagepraat over de totstandkoming van deze mooie kapel.

Bron: http://www.putslek.nl/Inzegening%20kapel.htm

Voor meer informatie over deze kapel en de bouw ervan zie: http://www.putslek.nl/ onder kapel.

Exterieur

Foto: juni 2010

De grote kapel is opgetrokken in baksteen. De voorgevel heeft een trapgevel en een rond venster met hardstenen omlijsting. De brede deur is versierd met smeedwerk. Het koor is driezijdig gesloten en bevat twee glas-in-loodramen.

Interieur

Foto: juni 2010

Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk. In het driezijdig gesloten koor zijn links en rechts glas-in-loodramen aangebracht met rondboog. In het midden boven een altaar staat op een sokkel een beeld van Sint-Antonius Abt (met het varken). Er zijn banken opgesteld in deze grote kapel, die op deze wijze ook voor kleine diensten gebruikt kan worden.

Foto: juni 2010

Antoniuskapel Slek
Antoniuskapel Slek
Antoniuskapel Slek
Antoniuskapel Slek
Antoniuskapel Slek
Antoniuskapel Slek
Antoniuskapel Slek
Antoniuskapel Slek
Antoniuskapel Slek
Antoniuskapel Slek
Antoniuskapel Slek