HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 08-04-2024

Jozefkapel

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Smakt
Gemeente: Venray
 
Adres: St. Jozefstraat 56-58
 
Huidig gebruik: Bedevaartkapel

Foto: augustus 2015

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Sint Jozefs Kapel. Eenbeukig gebouw met driezijdige sluiting, een gezwenkte façade en open klokkespitsje op het dak; oostelijk gedeelte 1699, westelijk gedeelte 1860, gerestaureerd na de tweede wereldoorlog. Tot de inventaris behoren o.a. een houten altaar met barokke retabel van omstreeks 1700, twee paar kerkbanken, XVIII, een crucifix, circa 1700, de houten beelden van de H.H. Jozef, Laurentius en Lucia, XVIIIa, en twee schilderijen, respectievelijk voorstellend Joachim en Anna, circa 1700. In de zijgevel wapensteen van Johan Albert Bouwens van der Boyen en Maria Amalia van Gelder-arcen. Deze wapens ook boven het hoofdaltaar. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 1700, diam. 37 cm. (Datum: 21-01-1970).

Ruimtelijke context

De kapel ligt aan de doorgaande weg in Smakt, links van de rectoraatskerk.

Type

Bakstenen kapel met klokgevel.

Geschiedenis

Deze kapel is gebouwd in het jaar 1699. De overeenkomst voor de bouw is getekend op het kasteel macken op 7 oktober 1699 door Joannes Albertus Baron van de Boye en Neereijssche en door Mathias Roebroeck, pastoor-deken van Venray.

Exterieur

Rechterzijde van de kapel. Foto: augustus 2015

De bakstenen kapel heeft een klokgevel, een met leien gedekt dak en een 3/8 gesloten koor. Op het dak staat een ruiter met een klokje. De ramen hebben halfronde bogen.

Interieur

Zicht op het priesterkoor. Foto: augustus 2015

Zicht naar achteren. Foto: augustus 2015

De wanden van de kapel zijn wit gestuukt. De kapel heeft een houten gerond gewelf. Er staan twee rijen banken in de kapel. Het altaar is in barokstijl met daarop het genadebeeld van de H. Jozef, oorzaak van de bedevaart hier naartoe.

 

Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel
Jozefkapel