HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Mariakapel Spekholzerheide

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Spekholzerheide
Gemeente: Kerkrade
 
Adres: Kleingraverstraat to 171
Postcode: 6466 ED
 
Huidig gebruik: Kapel

 Foto: Sander van Daal

Ruimtelijke context

De kapel ligt in een oude woonwijk van Spekholzerheide, niet ver van de kerk. Ze ligt op een ruim stuk grond, dat omgeven is door een haag en een lage muur. Een breed tegelpad met aan weerszijde een gazon biedt toegang tot de kapel.

Type

Ruime bakstenen kapel met rechtgesloten koor en zadeldak.

Geschiedenis

Foto: oktober 2007

Blijkens een steen in de voorgevel dateert de kapel van 21 september 1937.

Exterieur

Linkerzijde. Foto: oktober 2007

De kapel is gebouwd in rode baksteen op een plint van donkerder baksteen. In dezelfde kleur als de plint zijn aan de voorzijde bloembakken tegen de kapel gemetseld. Drie treden geven toegang tot de kapel, die gesloten wordt door een ijzeren hek met siersmeedwerk, nog eens extra beschermd door plexiglas. De bogen van ingang en de drie ramen aan beide zijden zijn rond. Het dak is met shingles gedelt. Op de voor en achtergevel, die beide iets boven het dak uitsteken, is een cementstenen kruis aan gebracht. In de voorgevel is een gedenksteen gemetseld met de tekst AVE MARIA, een kruis en de datum 21 IX 1937.

Interieur

Foto: oktober 2007

In tegenstelling tot de bogen van ingang en ramen is het gewelf spitsbogig. De ramen rechts zijn voorzien van versterkt glas, aan de linkerzijde zijn er nog glas-in-loodramen. Ook het altaargedeelte met een beeld van Maria en Kind is extra beschermd door siersmeedwerk. In de kapel staan enkele knielbanken en er is gelegenheid er een kaars te branden. Op de vloer liggen lichte vloertegels met een rood sierwerkje. 

Mariakapel Spekholzerheide
Mariakapel Spekholzerheide
Mariakapel Spekholzerheide
Mariakapel Spekholzerheide
Mariakapel Spekholzerheide