HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Jobkapel Stramproy-Hey

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Stramproy-Hey
Gemeente: Weert
 
Adres: Lochtstraat bij 6
Postcode: 6039 RV
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: april 2007

Ruimtelijke context

De Jobkapel ligt aan een wegsplitsing even buiten de bebouwde kom van Stramproy. Achter de kapel staan enkele leibomen enom de kapel is een perk aangelegd.

Type

Bakstenen kapel met zadeldak en rechtgesloten koor op een rechthoekig grondvlak.

Bouwgeschiedenis

Foto: april 2007

Blijkens een informatiebordje van de Stichting Heyerkapel is het St. Jobskapelke, ook Beverskapelke genoemd, omstreeks 1500 gebouwd, in 1889 gerestaureerd en in 1986 herbouwd.

Exterieur

Foto: april 2007

De eenvoudige bakstenen kapel heeft een met pannen gedekt zadeldak. De kapel gesloten met een groene houten deur met twee raampjes erin. In de voorgevel is een steen gemetseld met de jaartallen van restauratie en herbouw. Voor- en achtergevel steken een stukje boven het dak uit. Op de top van de voorgevel staat een metalen kruis.

Interieur

Foto: april 2007

Het wit gepleisterde intereur wordt gedekt door een vehoogd tongewelf. De koorzijde is uitgevoerd in schoon metselwerk. Op een altaarplank staan een beeld van St. Job en beeldjes van Maria en Jozef. Aan de achterwand hangt een H. Hartbuste.

Deze kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Jobkapel Stramproy-Hey
Jobkapel Stramproy-Hey