HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 02-12-2024

Maoskapel

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Stramproy
Gemeente: Weert
 
Adres: Molenweg - Wilhelminastraat
 
Eigenaar: Stichting Heyerkapel
 
Huidig gebruik: Kapel

 

Foto: Stichting Heyerkapel

Type

Open kapel

Geschiedenis

Bouwjaar 1952

Bij de Sint-Jansmolen stond vroeger een klein bescheiden veldkapelletje. Het kapelletje isal meerdere keren afgebroken en opnieuw opgebouwd. Aanvankelijk stonden in het kapelletje enkele beeldjes waaronder een Heilig-Hart-beeldje van Jezus. De kapel en de molen hoorden ontegenzeggelijk bij elkaar. De molenaar van de molen onderhield de kapel. Op Sacramentsdag richtte hij in de kapel voor de jaarlijkse Sacramentsprocessie een altaar in. Het altaarwordt daarom rustaltaar genoemd.

De kapel dankt haar naam aan de bierbrouwers familie Maes. Deze familie Maes werd in 1898 bij een openbare verkoop eigenaar van de Sint-Jansmolen met de bijbehorende kapel.

Op den duur werd de kapel bouwvallig. De belangrijkste oorzaak hiervan was dat een legertank de kapel flink had beschadigd. De kapel werd helemaal gesloopt.

De beeldende kunstenaar Cor van Geleuken kreeg in 1952 van het kerkbestuur de opdracht om een nieuwe kapel te ontwerpen en te bouwen. Het is niet toevallig dat Cor van Geleuken de opdracht kreeg. Cor was een nakomeling van Hendrik Veltmans. In 1804 hebben Hendrik en Willem Veltmans de Sint-Jansmolen opnieuw laten bouwen. De kapel die Van Geleuken bouwde, heeft ondanks de slechte constructie het toch 60 jaar gehouden. In 2009 liet de stichting Heyerkapel de kapel grondig restaureren en ook deconstructie werd verbeterd. Cor van Geleuken ontwierp in de houten wand een ‘ruit’ motief. Bij de restauratie is dit motief ook verwerkt in de bestrating, het hekwerk, het kruis op het dak van de kapel, in de tegelvloer en in het altaar. Het groot Heilig-Hartbeeld en de twee reliëfs zijn ook creaties van de kunstenaar. Het reliëf links tegen het altaar stelt de Heilige- Jacobus voor en de Heilige-Willibrordus staat rechts.

Bron: Stichting Heyerkapel

Zie verder: Kapellen en Kruisen nummer 44  pag 16-17