HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Theresiakapel Tegelen

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Tegelen
Gemeente: Venlo
Wijk: Ulingsheide
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: Jac Hendrix

Geschiedenis

De Theresiakapel is in 1926 gebouwd in opdracht van de directeur van steenfabriek Russel-Tiglia. De kapel kwam te staan bij de kleigroeves in het gebied ‘Egypte’. De kapel is toegewijd aan Theresia van Lisieux, die in 1926 heilig werd verklaard. In 1975 werd de kapel eigendom van de toenmalige gemeente Tegelen. Door de afgelegen ligging in een bosgebied had de kapel regelmatig te lijden onder vandalisme. Daarom besloot de gemeente in 1996 om de kapel te verplaatsen naar de ingang van speeltuin ‘Klein Zwitserland’, dicht bij het oorlogsmonument. Na de verplaatsing is de kapel gerestaureerd, een karwei dat in 1997 werd voltooid. Daarna is de Theresiakapel opnieuw ingezegend.

Zie ook: Kapellen en Kruisen nummer 45 december 2009 pag 10-11

Theresiakapel weer verplaatst

woensdag 15 december 2010, 11:12

De Theresiakapel en het naastgelegen oorlogsmonument aan de Trappistenweg in Tegelen zijn vandaag verplaatst in verband met de aanleg van de A74.

De Theresiakapel stond sinds 1996 bij de ingang van speelpark Klein Zwitserland. Het 110 ton wegende gebouwtje is enkele honderden meters verplaatst naar een nieuwe locatie op Ulingsheide. Het oorlogsmonument wordt tijdelijk opgeslagen in het gemeentelijke depot aan de Windhond in Tegelen. Er is nog geen nieuwe locatie gevonden voor het monument.

De Theresiakapel werd gebouwd in 1926. De kapel stond lange tijd bij de kleigroeves in het gebied Egypte. Omdat de kapel regelmatig te kampen had met vernielingen werd hij in 1996 verplaatst. Veertien jaar later krijgt het gebouw dus weer een nieuwe plek.