HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

H. Familiekapel Thorn

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Thorn
Gemeente: Maasgouw
 
Adres: Baarstraat
Postcode: 6017 EB
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: augustus 2006

Ruimtelijke context

De kapel staat in het buitengebied van Thorn op de hoek van de Baarstraat en een veldweg op een grasveld met bomen.

Type

Wit en geel geschilderde kapel met gebogen dak, een prominente voorgevel en een rond koor.

Bouwgeschiedenis

Oorspronkelijk stond deze kapel op de hoek Baarstraat-Jodenstraatje. Ze werd, inmiddels al ruïne, in 1935 gesloopt. In mei 1998 is men op initiatief van de Stichting Kruisen en Kapellen Thorn begonnen met de bouw van de nieuwe kapel. Deze werd getekend door H. Cuijpers, die ook de bouw met vrijwilligers coördineerde. Op 18 oktober 1998 werd de nieuwe kapel plechtig ingezegend door pastoor-deken Dr. P. Hamans. Zie ook: Kruisen en kapellen Thorn

Exterieur

 Foto: augustus 2006

De kapel is witgeschilderd met uitzondering van plint en muizentanden onder het dak, die geel geschilderd zijn. Een pad van maaskeien en kinderkopjes voert naar de kapel, zoals bij veel kapellen in Thorn het geval is. In het pad een rond mozaïek met de letter F van Familie. De kapel heeft een rondbogige toegang, gesloten door een houten deur met vensters. Op de gevel een verhoging met daarop een gietijzeren kruis. In de voorgevel boven de ingang is in een geelgeschilderde cirkelnis een kleurige tegel ingemetseld met daarop de H. Familie. Naast de ingang in de voorgevel is een hardstenen gedenksteen ingemetseld.

 Foto: augustus 2006

In de ronde absis staat op een houten altaat een polychroom beeld van de H. Familie. Het stucwerk in de kapel bevat geschilderde versieringen.

H. Familiekapel Thorn
H. Familiekapel Thorn
H. Familiekapel Thorn
H. Familiekapel Thorn
H. Familiekapel Thorn