HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Jacobuskapel Thorn

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Thorn
Gemeente: Maasgouw
 
Adres: Kessenicherweg
Postcode: 6017 AA
 
Huidig gebruik: Kapel

 Foto: augustus 2006

Ruimtelijke context

De kapel staat aan de rand van het historische centrum van Thorn, deels in een tuin aan de Kessenicherweg. De pelgrimsweg naar Compostella loopt langs de kapel.

Type

Witte niskapel met zadeldak.

Bouwgeschiedenis

De kapel werd gebouwd in eigen beheer door de heer B. Brader en op de laatste dag van het jaar 2000 om 12 uur 's middags ingezegend. Zie ook: Kruisen en kapellen Thorn

 Foto: augustus 2006

De witgeschilderde bakstenen niskapel staat op een plint van ongeschilderde baksteen. De omlijsting van de nisopening is uitgevoerd in hardateen met daarin de naam van St.-Jacobus gebeiteld. De nis wordt beschermd door een vlechtwerk van ijzer. Ook de sluitstenen bij gevel en dak zijn uitgevoerd in hardsteen. Er zijn verschillende hardstenen teksten ingemetseld in de wanden van de kapel, bedoeld om de pelgrims naar Compostella een goede reis te wensen. In de gevel boven de nis is een Jacobsschelp ingemetseld. Voor de kapel de hier traditionele toegang van maaskeien en kinderkopjes met in de cirkel de letter J van Jacobus.

 Foto: augustus 2006

Op een altaar staat in een houten nis een afbeelding van een kelk met een stralenhostie. Daarvoor een klein polychroom beeld van Jacobus als pelgrim gekleed en een grote jacobsschelp.

Jacobuskapel Thorn
Jacobuskapel Thorn
Jacobuskapel Thorn