HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Kapel O.L. Vrouw van Rust, Thorn

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Thorn
Gemeente: Maasgouw
 
Adres: Hagenbroek
 
Kadastrale gegevens: 6017 BE
 
Huidig gebruik: Kapel

 Foto: augustus 2006

Ruimtelijke context

De kapel ligt enigszins ter zijde van de weg Hagenbroek, aan een pad langs een electriciteitshuis. Normaliter ziet men de kapel al van verre, maar als op het land de maïs hoog staat, is de kapel aan het zicht onttrokken.

Type

Kapel, ingebouwd in een lange muur.

Bouwgeschiedenis

Waarschijnlijk is de kapel al ruim 100 jaar oud, maar wellicht dateert ze al van het begin van de 19e eeuw. In 1962 werd de kapel grondig gerestaureerd. Daarna, in 2013 is de kapel nogmaals gerestaureerd. Zie: Kapellen en Kruisen nummer 60, oktober 2013

Zie ook: Kruisen en Kapellen Thorn

Exterieur

 Foto: augustus 2006

De kapel ligt in een oude, lange baksteen muur, die naar links toe lager wordt. Se voorgevel is witgeschilderdd en heeft een rondboog-opening met hardstenen lijst, die door een houten door met vensters wordt gesloten. Boven de deur een groen geschilderd halfrond timpaan met de tekst: Onze Lieve Vrouw van Rust, B(id) V(oor) O(ns). De kapel heeft een overstekend zadeldak dat met leien wordt gedekt. Een kruisje hangt onder nok, op het dak staat een windhaan.

Foto: augustus 2006

In de kapel kan men indien geopend een kaarsje branden. Op een wit altaar staat in een met een gordijn versierde nis een klein beeld van Maria en Kind, beiden gekroond. In grote letters staat onder het beeld de naam van de kapel. In de achtergevel is een mooi glas-in-loodraam aangebracht.

De kapel wordt ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Kapel O.L. Vrouw van Rust, Thorn
Kapel O.L. Vrouw van Rust, Thorn
Kapel O.L. Vrouw van Rust, Thorn
Kapel O.L. Vrouw van Rust, Thorn