HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Nepomucenuskapel Thorn

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Thorn
Gemeente: Maasgouw
 
Adres: Lindepad
Postcode: 6017 BW
 
Huidig gebruik: kapel

 Foto: augustus 2006

Ruimtelijke context

De kapel ligt op een groot, met bomen beplant grasveld aan het Lindepad in een nieuwbouwwijk van Thorn op een klein plateau van rode baksteen.

Type

Ruime, witgeschilderde bakstenen kapel met zadeldak.

Bouwgeschiedenis

De oorspronkelijke kapel werd al 1742 gesticht en stond op de tweesprong Casino-Wilhelminalaan. Ze leek veel op de Annakapel van Thorn. De kapel werd omstreeks 1900 afgebroken. Er moest bij de tramhalte een café komen en er moest een weegbrug worden geplaatst. De nieuwe Nepomukkapel werd aan het Lindepad gebouwd, op de weg naar de kapel onder Linden en stond toen in het veld. De oprukkende bebouwing heeft de kapel echter binnen de bebouwde kom gehaald. Zie ook: Kruisen en kapellen Thorn

Na een noodakelijke restauratie werd de kapel op 6 juni 2010 opnieuw ingezegend.

Zie ook: Kapellen en Kruisen, nr. 47, juli 2010, pag. 15

Exterieur

 Foto: augustus 2006

De kapel staat op een rechthoekig grondvlak. De hoeken van de voorgevel worden gesteund door steunberen. In de voorgevel zijn een spitsbogige toegang en twee langwerpige spitsboogramen aangebracht. In elk van de zijgevels een soortgelijk langwerpig raam en twee minder hoge spitsboogramen. Het zadeldak is met leien gedekt. Uit de rechtgesloten koorzijde steekt een kleine halfronde nis uit.

Interieur

 Foto: augustus 2006

Het interieur bestaat uit twee delen. Bij binnenkomst eerst een klein gedeelte om te bidden. Een ijzeren hek sluit dit deel af van een barok altaar. Op dit altaar in de nis staat een polychroom beeld van de H. Nepomuk als priester, patroon van het biechtgeheim. Dit beeld stond al in de oude kapel. 

Nepomucenuskapel Thorn
Nepomucenuskapel Thorn
Nepomucenuskapel Thorn