HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 11-07-2024

Familiegraf De Guasco

 
Soort gebouw: Grafmonument
Plaats: Valkenburg
Gemeente: Valkenburg aan de Geul
 
Adres: Cauberg bij 19
Postcode: 6301 BT
 
Rijksmonumentennummer: 507237 code 6301BT-00019-02
Kadastrale gegevens: Valkenburg B/2664
 
Huidig gebruik: Familiegraf
 

 Foto: mei 2007

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Inleiding:

Met elementen van Neo-Gotiek in 1864 in opdracht van de familie De Guasco gebouwde GRAFKELDER.

De iets lager gelegen kelder vormt een van de vier grafkelders op het kerkhof tegen de helling van de Cauberg in Valkenburg aan de Geul.

Omschrijving:

 Foto: mei 2007

Symmetrische indeling frontgevel. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en hardsteen. Middendeel uitlopend in een topgevelachtig fronton met hierin een blinde nis met de tekst" Begraafplaats van de familie De Guasco 1864", en afgedekt met hardsteen. Spitsboogvormige toegang met decoratief smeedijzeren hekwerk. Aan de linker- en rechterzijde van de toegang spitsboogvormige blinde nissen met hardstenen ornamenten.

 Foto: mei 2007

Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de vloer met hardstenen plavuizen; in de zijwanden spitsboogvormige grafnissen afgedekt met grafstenen; plafond met kruisribgewelven op decoratieve mergel consoles; voor de achterwand een altaar in mergel met in een spitsboogvormige nis een afbeelding van Christus en bekroond met een kruis.

Waardering:

De grafkelder van de familie de Guasco is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De grafkelder bezit architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de toepassing van mergel als bouwmateriaal en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontleent de grafkelder aan de situering in de gravenwand op het kerkhof tegen de helling van de Cauberg en daarmee van betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De grafkelder is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

(Datum: 29-05-1997).

Wandelingen langs heilige huizen in Valkenburg

Familiegraf De Guasco