Jozefklooster (en voormalig Jezuïetenklooster) Valkenburg
Soort gebouw: | Voormalig klooster |
Plaats: | Valkenburg |
Gemeente: | Valkenburg aan de Geul |
Adres: | Kloosterstraat 34-36 |
Postcode: | 6301 WK |
Architect(en): | |
Huidig gebruik: | Nieuwe deel is (bejaarden)klooster, Jezuïetenklooster staat leeg |
Toegang tot het nieuwe St.-Jozefklooster. Foto: mei 2010
Ruimtelijke context
Het voormalig Jezuïetenklooster ligt aan de rand van Valkenburg, aan de overzijde van het spoor, gezien vanuit het centrum. Het momenteel verlaten en deels vervallen complex wordt aan het oog onttrokken door een dichte hoge thuja-haag.
Het huidige St. Jozefklooster ligt ernaast, omgeven door een grote, goed onderhouden parktuin.
Type
Het voormalige Jezuïetenklooster is een fors "Kulturkampf-klooster"op E-vormige plattegrond met neogotische details. Het nieuwe St.-Jozefklooster is een laag gebouwencomplex met kapel en doet denken aan een verzorgingshuis.
Geschiedenis
Het Jeuzïetenklooster werd gebouwd in 1893-1895 naar plannen van H.J. Hürth als Collegium Maximum of Ignatiuscollege voor Duitse Jezuïeten. In 1911 werden een vleugel en een bibliotheek aangebouwd. In 1943 werd de kapel afgebroken en van 1948 tot 1961 stond het gebouw leeg. Daarna werd het betrokken door de zusters Franciscanessen van St.Joseph. In 1962-1964 werd op de plaats van de oude kapel met Duits geld (als tegemoetkoming voor de sloop van de oude kapel in de bezettingstijd) een nieuwe, moderne kapel gebouwd.
Oorlogsjaren
“Wij willen kerels zien, die meer zijn dan schijnen, mannen die voor hun mening staan, die niet de niet bij ons ras behorende aarzeling hebben over wat goed en slecht is (…). Onze zonen moeten deze mannen van de toekomst zijn (…). Raszuiverheid alléén is weliswaar de grondslag waarop wij voortbouwen moeten (…). Opleiding en opvoeding zijn daarbij onmisbaar,” aldus een propagandafolder voor de Reichsschule voor Jongens, die in september 1942 in het bezette Nederland van start gaat. Deze nationaalsocialistische eliteschool voor middelbare scholieren wordt gevestigd in het voormalige jezuïetenklooster in het Limburgse Valkenburg. In september 44 werd het een geallieerd ziekenhuis.
(Foto's september 2020)
Na de oorlog, van 1964-1985, werd het Jezuïtenklooster dus betrokken door de zusters Franciscanessen van de Heilige Jozef en werd het gebruikt als bejaardentehuis, ‘Huize Boslust’ genoemd. Rond 1984 zijn in de belendende tuin laagbouwwoningen voor de overwegend bejaarde zusters gebouwd.
In 1985 betrokken de de zusters de nieuwbouw naast het klooster en sindsdien staat het oude klooster leeg. De gemeente Valkenburg heeft plannen om er een hotel in te huisvesten.
Zie ook: http://www.heiligehuizenvalkenburg.nl/klooster_van_de_franciscanessen_van_st_jozef.html
Exterieur oude klooster
Het klooster voor de oorlog met de oude kapel. Bron: archief van het klooster
Het klooster na de oorlog zonder de oude kapel. Bron: archief van het klooster
Het klooster na de oorlog met de nieuwe kapel. Bron: archief van het klooster
Het klooster na de oorlog met de nieuwe kapel en linksboven het nieuwe klooster. Bron: archief van het klooster
Zie voor meer info en foto's: https://eosfoto.nl/fotografie/reportages/jezuietenklooster-valkenburg
Exterieur nieuwe klooster
Links de kapel, rechts de toegang. Foto: mei 2010
Interieur kapel
Foto: mei 2010
Architect van de kapel was All Mecki, moslim en schoonzoon van de beeldhouwer Arthur Sproncken uit Beek. Hij ging uit van de Tabernakel Tent van de Joden in de woestijn.
Daarom was het plafond oorspronkelijk blauw en wit geverfd, het tentidee.