HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Annakapel Venray

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Venray
Gemeente: Venray
 
Adres: St. Servatiusweg
Postcode: 5803 AD
 
Rijksmonumentennummer: 37217 code 5800AA-00000-02
Kadastrale gegevens: Venray T/402
 
Huidig gebruik: Wegkapel

 Foto: juni 2008

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Sint Annakapel. Gebouwtje met driezijdige sluiting, hoeklisenen, ronde zijvenstertjes en een topgevel met vlechtingen, XVIII. Annatrits, XVI. (Datum: 11-08-1973).

Ruimtelijke context

De kapel ligt even buiten de Oostsingel op de hoek van de St. Servatiusweg en de Henri Dunantstraat. Ze staat op een grasveld in de schaduw van een boom. Ervoor ligt een perkje.

Type

Kleine bakstenen kapel met schilddak.

Geschiedenis

Sommige bronnen zeggen dat er in de 17e eeuw een kapel stond. De huidige kapel zou omstreeks 1850 zijn gesticht. De kapel werd in 1986 geheel vernieuwd. In 2002 werd de kapel 30 meter verplaatst. Het is een Venrays Monument.

Exterieur

 Foto: juni 2008

De gevel is karakteristiek en wordt bekroond met een smeedijzeren kruis. Ze bezit een met leien gedekt schilddak. De kapel is voorzien van steunberen en in de zijwanden is een klein rond venster aangebracht. Het koor is driezijdig gesloten. De ingang wordt gesloten door een hek van siersmeedijzer. Boven de toegang is een tableau met een tekst aan gebracht.

Interieur

 Foto: juni 2008

Het interieur is lichtgroen geschilderd. In een nis achter tralies en glasplaat in de achtermuur staan beelden van Anna, Maria en Kind, een zogenaamde Sint-Anna-te-Drieën of Annatrits, een kopie van een beeld uit de 16 eeuw.

Deze kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

 

Annakapel Venray
Annakapel Venray
Annakapel Venray
Annakapel Venray
Annakapel Venray