HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Donatus en Antoniuskapel Veulen

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Veulen
Gemeente: Venray
 
Adres: Veulenseweg 37
Postcode: 5814 AA
 
Huidig gebruik: Wegkapel
 

Foto: juli 2007

Ruimtelijke context

De kapel ligt aan de rand van Veulen richting Leunen en wordt omgeven door een klein plantsoen met daarachter het gazon van de aangrenzende boerderij.

Type

Bakstenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

Foto: juli 2007

De kapel werd gesticht door Grad van Rens. Hij werd in Duitsland eens door een hevig onweer overvallen en beloofde een kapel te stichten als hij het onweer overleefde.

Exterieur

 Foto: juli 2007

Voor-en achtegevel steken boven het met leien gedekt zadeldak uit. In de aanzetstenen van de rondboog staat het stichtingsjaar van de kapel: 1900. Onder de dakrand is siermetselwerk aangebracht. Het koor is recht gesloten. Op de voorgevel staat een smeedijzeren kruis, op de achtergevel een windvaan met daarop een schaap. In de voorgevel een afbeelding van bliksemflits: St. Donatus beschermt tegen de bliksem.

Interieur

 Foto: juli 2007

Het interieur is wit gepleisterd. Tegen de achterwand staat een metalen altaar met daarboven een getraliede nis, waarachter beelden van St. Donatus en Anthonius van Padua staan. Helaas maakt het spiegelende glas voor de nis de beelden niet goed zichtbaar.

 Foto: juli 2007

Deze kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Donatus en Antoniuskapel Veulen