HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-09-2023

Mariakapel Vlodrop

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Vlodrop
Gemeente: Roerdalen
 
Adres: Kerkbergweg
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: april 2007

Ruimtelijke context

De kapel ligt in een parkje aan de rand van Vlodrop, niet ver van de kerk in de schaduw van treurwilgen en beuken.

Type

Open kapel in baksteen met smeedijzeren hek, een halfrond koperen dak en een recht gesloten koor.

Geschiedenis

Op deze plek stond een kapel sedert de 19e eeuw. Deze kapel werd in de oorlog verwoest. Na de oorlog werd er een nieuwe kapel gebouwd. Toen deze in 1995 erg te lijden had gehad van vandalisme besloot men een nieuwe kapel te bouwen in de vorm van de eerdere 19e-eeuwse kapel. Jong en oud heeft zich ingespannen de nieuwe kapel te realiseren.

Exterieur

 Foto: april 2007

De kapel is gebouwd in veldbrandsteen. Aan de voorzijde sieren twee grijze hardstenen, hergebruikte zuilen met teerlingkapiteel het gebouwtje. Op een architraaf ruste een halfronde voorgevel met uitgespaard halfrond timpaan, waarvoor een smeedijzeren hekwerkje met bloemen is bevestigd. De vloer is van natuursteen, een smeeedijzeren hek met engelen en bloemen beschermt de kapel tegen vandalisme. De zijgevels worden aan de bovenzijde gesierd door muizentanden, de achtergevel door een uitstekende halve boog in baksteen. In de zijgevel is een gedenksteen ingemetseld. Het halfronde dak wordt met koper gedekt.

Interieur

Foto: april 2007

Het zeer goed verzorgde interieur is wit gepleisterd, hier en daar beschilderd. Op een console staat een Mariabeeld, rechts is een hardstenen wijwaterbak ingemetseld, aan de linkerwand hangt een kruis.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Mariakapel Vlodrop
Mariakapel Vlodrop
Mariakapel Vlodrop
Mariakapel Vlodrop
Mariakapel Vlodrop