HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 03-03-2021

Moeselkapel

Ga naar site van het gebouw c.q. de parochie
 
Parochie/kerkgemeente: De Verrezen Christus
Dekenaat/kerkverband: Weert
Soort gebouw: Kapel/hulpkerk
Plaats: Weert
Gemeente: Weert
 
Adres: Irenelaan 93
 
Huidig gebruik: 'Door-de-weekse' kerk van de parochie van De Verrezen Christus

(Onderstaande tekst en bovenstaande foto zijn overgenomen van de website van de parochie)

De Moeselkapel is onze "door-de-weekse-kerk". Deze vroegere veldkapel werd op 5 mei 1912 ingezegend. Ze is meermalen ingrijpend gerestaureerd. Vroeger lag ze in het schilderachtige agrarische Moesel, bij wat boerderijen. Het ontstaan zou te danken zijn aan een "boerenbruiloft" van carnaval: een tijdelijk tot "kapel" omgebouwde melkerij. De echte kapel was daarna gebouwd en toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes. De kapel is iedere dag van ´s ochtends tot ´s avonds geopend. Achter in de kapel ligt een zgn. gebedsschrift, waar gebedsintenties in kunnen worden opgeschreven. Altijd komen er veel mensen, maar in de meimaand en oktobermaand is het extra druk, nu al bijna honderd jaar! In deze maanden wordt ´s maandags tot e  met vrijdags iedere avond om half zeven de rozenkrans gebeden. Er is gelegenheid om een kaarsje op te steken en er is ook een speciale "Moesel-noveenkaars".

Verder wordt de kapel gebruikt voor doopsels, huwelijken en jubilea en bij uitzondering ook voor een kleine uitvaart. In de mei-maand is er iedere dag om 7.00 uur ´s morgens een heilige Mis.

De uitstraling van de Moeselkapel reikt veel verder dan onze parochie alleen. Velen uit andere gedeelten van Weert of zelfs daarbuiten komen daar om in stilte te bidden, geestelijk tot rust te komen, om Maria te eren en haar om haar moederlijke voorspraak te vragen.

Type

De Moeselkapel is een kapel met een halfronde absis en een geveltoren. De kapel heeft rationalistische en neoromaanse details.