HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 02-12-2024

Vituskapel

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Well
Gemeente: Bergen
 
Adres: Grotestraat
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Kapel

Foto: augustus 2015

Ruimtelijke context

De kapel ligt net binnen de bebouwde kom van Well aan de Maas, naast het oude kerkhof.

Type

Grote bakstenen kapel met zadeldak.

Geschiedenis

Als herinnering aan de oude St. Vituskerk werd deze St. Vituskapel na WOII gebouwd op de plaats waar de kapelanie stond en die in de oorlog tegelijk met de St. Vituskerk verwoest werd. Toen pastoor Reiné opdracht kreeg om een nieuwe kerk voor de parochie te bouwen, wilde hij deze niet meer aan de Maas hebben. Hierover was een groot meningsverschil in het dorp. Zo was burgemeester S. Douven een  van de voorstanders om de kerk op dezelfde plek te herbouwen, zij het wat groter van omvang. Hij heeft zijn streven niet meer in vervulling zien gaan want de burgemeester stierf plotseling op 12 november 1950, toen er over de plaats voor de nieuwe kerk nog steeds geen beslissing was gevallen.  Pastoor Reiné liet eerst deze kapel bouwen en daarna, in 1956 begon men met de bouw van de nieuwe kerk in de Hoenderstraat. In eerste instantie had deze kapel mooie glas in lood ramen. Maar in de loop van jaren werden deze vernield.Ook het St. Vitusbeeld staat niet meer in de kapel. Het werd door de huidige pastoor Clemens vervangen door een beeld van Maria van Fatima. Bron: Archief Well.

Exterieur

Foto: augustus 2015

 

De bakstenen kapel heeft een zadeldak, dat met rode pannen is gedekt. De toegang en de ramen hebben halfronde bogen. De toegang is open en kan met een ijzeren open hek worden beschermd.

Interieur

Foto: augustus 2015

De wanden van de kapel zijn wit gestuukt. op een altaartje staat, waar vroeger een Vitusbeeld stond, nu een Maria-van-Fatimabeeld. De muren zijn versierd met vier grote zwarte tekeningen, die over het leven van de H. Vitus vertellen. Zij zijn gemaakt door de Nijmeegse kunstenaar Jan Fellinger.

Vituskapel
Vituskapel
Vituskapel
Vituskapel
Vituskapel
Vituskapel
Vituskapel