HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Antoniuskapel Wellerlooi

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Wellerlooi
Gemeente: Bergen
 
Adres: Catharinastraat 28
Postcode: 5856 AT
 
Huidig gebruik: Kapel

 Foto: Paul Tiellemans, september 2008

Ruimtelijke context

De kapel ligt vlak bij de Catharinakerk van Wellerlooi.

Type

Zeshoekige, bakstenen kapel in traditionele vormen.

Geschiedenis

Foto: Paul Tiellemans, september 2008

De kapel werd in 1917 gesticht door pastoor Wierts. In 1985 werd de kapel naar hier verplaatst en gerestaureerd.

Citaten uit het boek “Tussen Groene Streep en Rode Beek (200 jaar Gemeente Bergen)”.

“Ook de bevolking van Wellerlooi moest geruime tijd heel wat kilometers afleggen voor een kerkbezoek. Lang deed hier de Sint-Catharinakapel dienst voor Heilige Missen. Dit nam het verlangen naar een eigen kerk nit weg. Die kerk kwam er in 1888. Hij werd aan de Rijksweg gebouwd naar een ontwerp van de Venlose Architect Jules Kayser.”

“Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle zes de parochiekerken onherstelbaar beschadigd. Na de bevrijding werd er Voor een periode van vijf tot dertien jaar gebruik gemaakt van allerlei noodvoorzieningen.”

“De noodkerk van Wellerlooi was tot maart 1946 in de lagere school en daarna in een zaal totdat ook hier in 1947op de Fundamenten van de verwoeste kerk een noodkerk werd gebouwd.”

“Volgens de regels van de kerk mocht men maximaal tien jaar de Heilige Mis vieren in een noodkerk. Uiteindelijk heeft men in alle parochies de noodvoorzieningen door een nieuw kerkgebouw kunnen vervangen. Dit was achtereenvolgens zo in Bergen (1950), Wellerlooi (1953), Heijen (1955), Siebengewald (1955) en Well en Afferden (1958). Die kerken verrezen niet altijd op de plaats van hun voorgangers. Zo bouwde men de nieuwe kerk van Wellerlooi op een heuvel aan de Catharinastraat.”

“In wellerlooi verrees ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Sint-Catharinakerk aan de Rijksweg een kapel die in 1985 werd verplaatst naar de kerk aan de Catharinastraat. Deze kapel verving een Sint-Catharinakapel die in het pestjaar 1636 was herbouwd en waarin lange tijd kerkdiensten werden verzorgd door de kapelaan van Well. De oude kapel werd in 1889 bij de bouw van de kerk afgebroken. In 1917 verd op dezelfde plek het Sint Antoniuskapelletje gebouwd.” (Met dank aan Paul Tiellemans).

Exterieur

 Foto: Paul Tiellemans, september 2008

Interieur

 Foto: Paul Tiellemans, september 2008

Deze kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Antoniuskapel Wellerlooi
Antoniuskapel Wellerlooi
Antoniuskapel Wellerlooi
Antoniuskapel Wellerlooi
Antoniuskapel Wellerlooi
Antoniuskapel Wellerlooi
Antoniuskapel Wellerlooi