HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Antoniuskapel Wessem

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Wessem
Gemeente: Maasgouw
 
Adres: Achter de Bienberg
Postcode: 6019 CZ
 
Huidig gebruik: Wegkapel

 Foto: augustus 2008

Ruimtelijke context

De kapel staat op een langgerekt gazon aan de rand van Wessem, dicht bij de oprit naar de Autoweg richting Maastricht, tussen de Pastoor Janssenstraat en de Bienberg.

Type

Bakstenen kapel met trapgevel.

Geschiedenis

De kapel stond oorspronkelijk aan de Lange Beemden maar moest vanwege uitbreidingsplannen verplaatst worden. In 1980 verhuisde de kapel naar de huidige lokatie.

Exterieur

Foto: augustus 2008

De kapel is opgetrokken in baksteen. De trapgevel steekt uit boven het dak. De ingang heeft een segmentboog, terwijl de kleine ramen in de zijmuren een rondboog hebben. De zijmuren zijn voorzien van bakstenen lisenen. Voor de houten toegangsdeur naar het interieur van de kapel is een voorportaaltje aangebracht. In de trapgevel is een hartvormige versiering aangebracht met daarin de tekst: H. Antonius en enkele bladeren .

Interieur

Foto: augustus 2008

Op een altaar tegen de achterzijde staat een keramisch beeld van Antonius van Padua met het Christuskind op de arm. Het interieur is wit gepleisterd.

De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Antoniuskapel Wessem
Antoniuskapel Wessem
Antoniuskapel Wessem