HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Mariakapel Kloosterlaan (Heelderkapelke)

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Wessem
Gemeente: Maasgouw
 
Adres: Kloosterlaan to 28
Postcode: 6019 AN
 
Huidig gebruik: Kapel

 Foto: augustus 2006

Ruimtelijke context

De kapel, in de volksmond Heelderkapelke genoemd, ligt op de hoek van Kloosterlaan en de Burgemeester Joostenlaan, op een groenvoorziening. Achter de kapel stroomt de Panheelderbeek.

Type

Bakstenen kapel met trapgevel.

Bouwgeschiedenis

De oorspronkelijk 19e-eeuwse kapel is in 1978 op deze plek herbouwd. Oorspronkelijk stond ze ver buiten de bebouwde kom in het veld aan de Heelderweg te Wessem, maar moest na een eeuw wijken voor de ontgrindingen van de gemeente.

Exterieur

Foto: augustus 2006

De kapel in roodbruine baksteen heeft een trapgevel, een hart in de topgevel en een toegang met cementboog, met een nis. Een dieper liggende houten deur sluit de kapel. Het zadeldak is gedekt met een zwart geschilderde betonplaat. In de zijmuren zijn twee rechthoeken uitgespaard, die het geheel een sierlijk uiterlijk geven. 

Interieur

Foto: augustus 2006

Het interieur is wit geschilderd en versierd met gouden sterren. Op een altaar staat een Mariabeeld. Op de grond staan twee schilden met een engel erop, die met een wierooksvat zwaait.

De kapel wordt ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999

Mariakapel Kloosterlaan (Heelderkapelke)
Mariakapel Kloosterlaan (Heelderkapelke)